Mikä on Aasiassa tänään juhlittava kuukakkupäivä ja miten siihen liittyy jänis, josta NASA varoitti astronauttejaan?

Kuukakkuja on monenlaisia, esimerkiksi vihreitä, mutta kaikissa niissä on kaunis kuviointi päällä.

"Hyvää kuukakkupäivää!" eli happy mooncake day, lukee nuoren miehen puhelimen ruudulla odottaessamme hissiä hotellin aulassa. Googlen taustakuva on muuttunut niin Malesiassa, Vietnamissa kuin Koreassakin. Minulle juhla on ihan vieras, oletko kuullut siitä ennen? Mikä ihme mahtaakaan olla mooncake day?

Aasiassa kuun kiertoa seurataan tarkasti: monet kiinalaiset ja vietnamilaiset buddhalaiset esimerkiksi syövät kuukuukauden ensimmäisenä ja viidentenätoista päivänä kasvisruokaa, vaikka muuna aikana olisivatkin sekasyöjiä.

Kuuta juhlitaan Aasiassa usein lyhtyjen ja valojen kera.

Kaikista kuukuukausista toiseksi tärkein on kuitenkin vuoden kahdeksannen kuunkierron täysikuu, joka on tänään. Sille osuu kuukakkupäivä tai keskisyksyn festivaali. Vietnamissa päivä on uudenvuoden juhlan Tếtin jälkeen vuoden toiseksi tärkein. 

Täällä Kuala Lumpurissa kuukakkupäivä näkyy esimerkiksi siten, että ostoskeskuksen aulassa myynnissä on teetä sekä juhlaan tiiviisti kuuluvia perinteisiä vaaleita ja vihreitä kakkuja. Voitaikinan sisälle leivotaan erilaisia sokeria ja voita tihkuvia täytteitä, kuten soijapaputahnaa tai lootuksensiementahnaa. Kauppakeskuksiin on myös ripustettu värikkäitä paperilyhtyjä.

Lehdet kirjoittavat siitä, miten monikulttuurisen Malesian erilaiset ihmiset päivää viettävät. Moni näkee nähtävästi festivaalin lähinnä lasten juhlana, jolloin saadaan herkullista kakkua. Toisaalta ainakin lehden mukaan esimerkiksi korealaiset juhlistavat useamman päivän vapailla.

Googlen keskisyksyn festivaalia juhlistava doodle Malesiasta, Google.com.my: sankaritar on saanut seuraa.

Kun tutkin kuukakkupäivän tarinaa ja merkitystä, se alkoi kuitenkin saada kummallisia piirteitä. Syksyfestivaaliin liittyy esimerkiksi tarina kuuhun pakenevasta kuolemattomasta sankarittaresta, joka teollaan esti loputtoman pahan kuninkaan vallan. Hänelle tarjotaan paitsi kuukakkuja, joista hän pitää, myös pyyntöjä auttaa romanssia syttymään.

Toisaalta vaihtoehtoisessa tarinassa rouva leijuu kuuhun tahtomattaan ja saa seurakseen jäniksen - kuun pinnalla näkyvät kuviot on monen kulttuurin toimesta tulkittu jäniksenä, joka seisoo padan äärellä. Tämäkin oli minulle uutta, vaikka jänis taitaa olla tuttu lähes koko muulle maailmalle!

Tähän tarinaan viittasi nimittäin NASA Apollo yhdentoista laskeutuessa kuuhun: astronautteja pyydettiin pitämään silmänsä auki huomatakseen Chang-O nimisen naisen ja pupun, jonka nimestä ei ole tietoa (keskustelu löytyy myös täältä).

Useat kulttuurit ovat nähneet kuun pinnalla olevat muodot juuri jäniksenä, joka seisoo padan äärellä (wikipedia)

Tarina naisesta ja pupusta kuussa on aika hurmaava, eikö totta? Festivaalin takana on myös sadonkorjuun kiitosjuhla, perheen yhteen kokoontuminen sekä toiveiden ja rukousten esittäminen tulevalle vuodelle. Juhlaan onkin helppo ottaa osaa, sillä sitä vietetään syöden kuukakkua sekä aasialaiseen tapaan lyhdyin ja valoin. 

Saimme alkuviikosta lisätietoa Singaporen työsopimuksesta ja tarkistelimme jo, kuinkahan monta arkipyhää ja lomapäivää saamme.  Samalla huomasimme monta muutakin sellaista juhliin liittyvää vapaapäivää, jotka ovat meille ihan uusia.

Hyvää kuukakkupäivää sinullekin - päiväähän voisit juhlistaa missä päin maailmaa vain vaikkapa sytyttämällä pimenevään iltaan valoa, syömällä jotakin pientä herkullista sekä kiittämällä vuoden jo kuluneista hyvistä hetkistä!

Tunnisteet: , , , , ,