Balin ihanat temppelialueet



Angkorin, My Sonin raunioiden sekä Thaimaan kultaisten buddhien jälkeenkin Balin temppelit ja niiden alueet yllättivät omalaatuisuudellaan ja tunnelmallaan.

Bali on jonkinlainen muinaisjäänne rikkonaisen ja saaristoisen Indonesian historiasta: vaikka ympäröivien saarien hindu-buddhalaiset vaikutteet ovat jääneet muslimikulttuurin jalkoihin, Bali on edelleen hindulainen ja toteuttaa hindulaisuutta omalla tavallaan sekoittaen sen muihin vaikutteisiin.

Balilainen Gajamina-elefanttikala on myyttinen hahmo, joka vartioi tässä Legianin rantaa.

Olen kerännyt alle käytännön vinkkejä retkesi onnistumiseksi ja kohokohtia Balin temppeliretkistämme - tai jos et ole matkustamassa Balille, katsele vaikka vain kuvia ja haistele Balin tunnelmaa!

Tätä oli ihana kirjoittaa sateen ropistessa Langkawin saaren hotellihuoneen ikkunaan. Näistä muistoista matkaltamme ennen Suomen kesäreissua nimittäin tulee hyvä mieli ja lämmin olo, toivottavasti saan sen välitettyä sinulle.

Miten Balilla näkyy balilainen hindulaisuus? Ainakin Gamelan musiikkina.

Pienet lehdille rakennetut lahjukset vaihdetaan päivittäin.

Turistin silmiin osuvat heti värikkäät pienet lehdistä valmistetut esimerkiksi kukkia, riisiä ja keksejä sisältävät astiat, joita paikalliset asettavat tien varrelle sekä patsaiden juurelle. Pieniä pyhättöjä korkealle nousevine mustine kattoineen on suurempien talojen pihalla ja joka kylässä.

Joskus näiden pyhättöjen viereisistä saleista kuuluu aavemaista perinteistä "kolinamusiikkia".  Sitä soitetaan nähtävästi myös esimerkiksi Jaavalla.

Tästä linkistä pääset kuuntelemaan tätä erikoista balilaista Gamelan musiikkia.

Meidän hotellimme vieressä olleessa temppelissä musiikkia soitettiin lähes joka päivä ja vaikutelma oli mystinen, mutta myös hieman hullunkurinen. Kuulostaahan musiikki hieman sille, kuin joku kolistelisi keittiövälineitä ja ala-asteelta tuttuja ksylofoneja.

Katumaisemassa näkyy myös mystisen oloisia patsaita, joiden hahmomaailma vaihtelee hirviöistä ja paratiisin olennoista myyttisiin eläimiin.

Balilla Candi Dasan lootuskukkalammikolla tien vieressä seisoo useampikin patsas.


Temppelietiketti - sisäänpääsyvaatimuksena saronki

Balissa itse temppelialttarit ovat yleensä avoinna vain paikallisille. Silti Balin temppelit ovat turistinähtävyyksiä: niitä ympäröivät usein kauniit puutarhat ja vesi. Pyhälle alueelle pääsee usein kurkistamaan portin raoista tai aidan yli.

Balilaiset kulkevat temppeleihin sisälle perinteisesti pukeutuneina. Asuun kuuluu naisilla usein pitsipaita tai valkoinen pitkä paita ja niin miehet kuin naisetkin kietovat vyötärölleen sarongin.

Monen temppelin sisäalueille on pääsy vain uskonnollisissa tarkoituksissa.

Balin temppeleillä ja niiden alueilla täytyy yleensä myös turistin pukeutua kunnioittavasti. Usein tämä sisältää vyötärön ympärille kietaistavan sarongin, sekä vyötärölle kiedottavan liinan, vaikka polvet olisivatkin peitossa.

Näitä huiveja on saatavilla temppelien porteilla tai voit tuoda oman mukanasi. Vaattteen lainasta joutuu joskus maksamaan pienen summan, mutta usein ne sisältyvät pääsymaksuun tai lahjoitukseen.

Paikalliset rouvat ovat usein maiseman väripilkkuja. Myös miehillä on temppelillä värikkäät sarongit.

Kuten muuallakin Aasiassa, on kohteliasta välttää liian paljastavia yläosia. Emme törmänneet suoranaisiin kieltoihin, mutta balilaiset itse pitävät pitkähihaisia paitoja temppeleillä.

Balilaiseen temppelietikettiin kuuluu myös muutamia erikoisuuksia, joihin emme ole muualla törmänneet:


Näitä sääntöjä ei tietenkään millään tavalla suuremmin valvota, joten on turistin omantunnon vastuulla kunnioittaa balilaisten temppelietikettiä. Aiemmin jo Balin temppelien innoittamana mietiskelinkin suomalaisten suhdetta tällaisiin sääntöihin: kirjoitus löytyy täältä.

Auto tai moottoripyörä on kätevin kulkuväline temppeleille

Balilla on helppo vuokrata itselleen auto ja kuski päiväksi tai puoleksi päiväksi. Auringonlaskun aikaan Uluwatun temppelialueella vierailu Seminyakista maksoi noin 20 euroa ja koko päivä 40 euroa. Autoja järjestävät hotellit sekä niitä mainostavat kojut kadulla.

Jos ei huolehdi vaikkapa matkavakuutuksen voimassaolosta moottoripyörän kyydissä, sellaisen vuokraaminen on melko halpaa ja helppoa Balilla.

Vaikka meitä houkuttaisi ottaa alle pyörät ja matkustelevat ystävämme niin tekevät, meillä ei ole moottoripyöräkortteja ja matkavakuutus ei kata "laittomasti" ajamista. Sairasvakuutus on liikenteessä kuitenkin hyvä olla mielestäni voimassa.

Polttoainetta Balilla myydään litran Absolut-vodkapulloissa lähes joka kylässä, mutta ihan tyhjällä tankilla ei kannata retkeillä, sillä osa temppeleistä on maaseudun takana.

Balilla etenkin lentokentän ympärillä ja Denpasarin liepeillä on ajoittain todella ruuhkainen liikenne. Paluumatkaan saattaa yhtäkkiä mennä ajateltua pitempään, kun autoletkasta ei pääse yli eikä ympäri. Jotkut autofirmat perivät lisämaksua sovitun ajan ylittämisestä, vaikka se johtuisi ruuhkasta.

Varastelevien apinoiden viihdyttävä mutta myös pelottava mafia Uluwatussa 

Pari apinaa katselee auringonlaskua Uluwatussa ja eteemme sattui nämä kaksi muuta.

Uluwatun temppeli on melko helppo vierailukohde Balin suurimmilta turistialueilta Kutassa ja Legianissa. Kannattaa mennä Uluwatulle auringonlaskun aikaan: silloin upeat meri- ja kalliomaisemat temppelialueen reunalla pääsevät oikeuksiinsa. Niistä kerääntyvät nauttimaan myös paikalliset apinat.

Uluwatun apinat tunnetaankin varmasti yhtä hyvin kuin sen temppelialue. Ne istuskelevat pienten rakennusten katolla ja kiertelevät metsässä sekä poluilla ja aidoilla. Ensinäkemältä ne ovat veikeitä ja niitä on mukava seurata. Ne ovat kuitenkin eteviä varkaita.

Apinoita kaikkialla! Näitä kavereita vahdatessa horisonttikin voi joskus mennä vähän vinoon.

Apinat on opetettu siihen, että varastaessaan jotakin turistilta, ne saavat tavaran palauttaessaan jotakin hyvää. Niinpä ne tarttuvat mielellään vesipulloihin, laukkuihin ja kaikkiin irtotavaroihin. Niiden ehdoton suosikki ovat kuitenkin silmälasit ja aurinkolasit.

Näitä aarteita jahdatessaan apinat äityvät pelottaviksi. Kumartuneen turistin päästä ne nappaavat salamannopeasti himoitun palkinnon, mutta käyvät näppärästi varastamassa ne myös seisovan ihmisen päältä.


Luulet joskus olevasi turvassa Uluwatussa, mutta todellisuudessa sinua tarkkaillaan aina: vaikkapa sitten katolta!

Lasit on parasta piilottaa. Joonas välttyi ikävältä varkaudelta olemalla sekunnin yllättämään päässyttä apinaa nopeampi. Sitten lasit menivätkin laukkuun.

Vaikka leikki voisi tuntua hauskaltakin, apina ei aarteesta helpolla luovu. Aasialaisen epäonnisen pojan designlasit apina koputteli kiveä vasten niin, että linssi irtosi ja maassa lojui hylättyjä rikki väännettyjä aurinkolaseja. "Nämä olivat aika kalliit", poika harmitteli muille turisteille, vaikka sai lasit ja linssin takaisin toisen turistin tarjoilemilla ruoan paloilla.

Lopulta jokainen turisti kavahti taaksepäin apinan lähestyessä. Kun apina irvistää hampaillaan, ei liene epäselvää että on syytä olla härnäämättä.

Jo yksistään Uluwatun maisemat ovat hyvä syy retkelle.

Itse temppelille ei pääse sisään, mutta sen pääsee kiertämään ja temppeliä ympäröivät upeat maisemat. Iltaisin alueen laidalla tanssitaan paikallista Kecak tulitanssia, jonka itse jätimme kuitenkin väliin. Halusimme mieluummin nähdä ihan ilmaisen auringonlaskun kallioilta.

Hienointa antia alueella ovat juuri luonnon maisemat, jotka luovat upeat puitteet vaikkapa niille suosituille matkaselfieille.

Uluwatun alueella on kuulemma myös upea hiekkaranta. Moottoripyörällä liikkuva voisi varmasti yhdistää temppelivisiittiinsä vierailun rannalla.

Paljon rauhallisempia apinoita löytyy Balilta Ubudin laidalla sijaitsevasta Monkey Forrestista. Nämä kaverit olivat enemmän kiinnostuneita toisistaan, kuin turisteista.

Tulipa alla olevaan videoon apinanpoikasesta muuten jännä efekti - pelottava patsashan näyttää liikkuvan! Ehkäpä Balin mystiset voimat ovat olettamaani suuremmat - kannattaa ehkä varoa muutakin kuin apinoita.





Pura Lempuyang - temppelivuorella tuntuu kuin olisi maailman katolla

Selfie poseeraus Pura Lempuyangilla on suosittu retkiaktiviteetti ja pitihän se päästä kokemaan.

Pura Lempuyang ei oikeastaan ole temppeli, vaan usean temppelin kompleksi, jota halutessaan voi kiivetä vuoren rinnettä melkoisen matkan temppeliltä toiselle. Yleisin reitti taisi olla kiivetä vain alimmalle, jonka upea portti on suosittu selfiemahdollisuus: ota tässä hieno joogaposeeraus tai maailmaa syleilevä asento ja takanasi avautuu maisema kuin maailman katolta.

Temppelille noustaan autollakin jyrkkää reittiä riisipeltojen ohi. Niinpä itse temppeli on jo melko korkealla ja maisemat siis ovat sen mukaiset. Täällä lähes koko alueen pääsee tutkimaan upeaa portaikkoa myöten, tosin keskimmäiset portaat on varattu uskonnolliseen käyttöön.

Pura Lempuyangin portaikkoja vartioivat lohikäärmeet.

Jos päätät ottaa kaiken irti lahjoituksestasi temppeleille, avuliaat oppaat alhaalla neuvovat kartasta kuinka lähdet kiipeilemään ja tarjoavat lahjoitusta vastaan vuokralle sarongin. Jos todella leikkiin lähtee, kiipeilemiseen pitää varata aikaa useampi tunti. Alin temppeli on suosituin ja upea kuvauskohde.

Taman Air Ujung - sekoitus kuninkaallista residenssiä ja upeaa puistoa

Tämä vesipalatsi on alkujaan kuninkaallinen alue, jonne saapuessaan vierailija pääsee kulkemaan värikkäiden kukkaporttien ali. Enemmän kuin temppeliä, alue muistuttaa puistoa, jonka keskellä on vesiallas. 

Ujungin vesipalatsin puutarha on värikäs.


Altaan halkoo silta, jonka keskellä on rakennuksia. Rakennusten sisältä löytyy mielenkiintoisia kuvia kuninkaallisista: esimerkiksi eräällä Lombokin kuninkaalla näytti olleen kunnioitusta herättävä parta.

Arkipyhänä paikalliset vuokrasivat vesialtaassa polkuveneitä ja ruokkivat kaloja. Kauniissa puistossa vallitsi seesteinen tunnelma.

Polkuveneitä vesialtaassa kauniina vapaapäivänä.

Ulun Danu Bratan - kuvan kaunis temppelialue veden äärellä

Danu Bratanin vesitemppeleille ei pääse kuin veneellä.

Yksi Balin kuuluisimpia näkymiä lienee Danu Bratanin temppelialueelta, jossa veden erottamien pyhättöjen takana on kaunis järvimaisema vuorien ympäröimänä. Maisemat täällä ovatkin kuvan kauniit, jopa harmaampana päivänä.

Vesitemppelien lisäksi alueella on perinteisempi temppelialue, jonne turisteilla ei ole pääsyä sekä puistoalue, jolta löytyy erilaisia patsaita. Koko alueella on mukavan viileää, sillä järvi on kilometrin korkeudessa meren pinnasta.

Vesitemppelit eivät ole ainoa nähtävyys Danu Bratanin temppelialueella.

Paikan valokuvauksellisuus ja kauniit maisemat ovat tehneet siitä turistien suosikin ja hienoimmilla kohdilla jonotetaan selfietä varten. Silti veden päällä ikään kuin kelluvia temppeleitä voisi katsella pienen ikuisuuden.

Jos haluat todella nauttia vesitemppeleistä yksin, voit vuokrata veneen tai polkuveneen järven rannalta. Veneelläkään ei pääse aivan viereeen, vaan temppeleitä ympäröivä alue on vedessäkin rajattu.

Taman Ayun - lähempi kosketus pyhättöön



Suurimmassa osassa temppelialueita turisti ei edes kunnolla pääse vilkaisemaan korkeita omalaatuisen näköisiä pyhättöjä ja alttareita. Ne sijaitsevat turisteilta rajatuilla alueilla. Taman Ayunissakin alue on rajattu, mutta turisteille avoin reitti kiertää koko pyhän alueen. 

Verrattuna muihin temppelialueisiin joilla kävimme, Taman Ayun tarjoaakin mahdollisuuden kurkistaa siihen varjellumpaan osaan balilaista temppeliä. Alueella on myös viheralueita, korkeita hedelmäpuita ja puistoa. 

Tirta Gangga - kuninkaallinen vesipalatsi

Vesipuistossa voi edetä kuin videopelissä astinkiveltä toiselle.

Tirta Gangga vaikuttaa enemmän puistolle tai lähes huvipuistolle kuin temppelille. Sen vesialtaissa voit hyppiä pitkin astinkiviä ja puutarhan eri kolkissa piileskelevät toistaan erikoisemmat patsaat. Vesialtaissa asustaa valtavia kaloja, joita voi halutessaan ruokkia.

Puutarhassa riittää tutkittavaa ja alueelta löytyy esimerkiksi lisämaksullinen vaatimaton uima-allas, joka näytti olevan lasten suosiossa. Lisäksi altaiden reunoilla ja itse altaissakin voi nähdä erikoisia kasveja, kuten valtavia lumpeita, suurilehtisiä pensaita ja ananaksia.

Patsaiden lisäksi Tirta Ganggasta löytyy hienoja puutarha-alueita.


Cultural Parkin keskeneräinen Vishnu

Korkealla Balin lentokentän puolella vuorella siintää jokin keskeneräinen rakennus. Kyseessä on hindujumala Vishnu, jonka on tarkoitus ratsastaa valtavalla Garuda-linnulla. 

Työ on kuitenkin jäänyt kesken. "Seitsemän vuotta sitä on rakennettu, tuleekohan valmiiksi koskaan?" naureskeli autokuskimme ajaessamme Cultural Parkin sisäänkäynnin ohi. 

Vishnu parka on jäänyt tällä hetkellä vain 23 metriseksi, vaikka alkuperäinen suunnitelma maalaili 120-metristä patsasta, jonka ratsun Garudan siipien väli olisi huimat 64 metriä. Koko komeus olisi kullattu.

Onneksi Balilta löytyy nähtävää Vishnua odotellessakin, mutta jos rannalla satut katsomaan kohti tätä rakennelmaa, tiedät odottaa tulevaisuudessa suuria.

Missä olisi parantamisen varaa?

Emme törmänneet reissullamme valeoppaisiin, jotka tyrkyttävät "pakollista" opastusta suuren hintaan turistille ja autokuskimme sanoikin, ettei temppeleillä yleensä enää ole tällaisia lukemissamme nettioppaissa mainittuja ongelmia.

Suurimpia negatiivisia puolia minusta olivat temppeleiden ulkopuolella olevalla parkki- ja kauppa-alueella päivystävät herrat, jotka houkuttavat turisteja kuvaan eläinten, esimerkiksi käärmeen, kanssa.

Eläinten olot tuskin ovat kummoiset. Samaa näkee toki muuallakin Balilla. Esimerkiksi kukkoa kantava mies lähestyi meitä Candi Dasassa tarjoten eläintä kuvattavaksi. Sanoimme ettemme ole kiinnostuneita, sillä eläin kärsii hänen touhustaan.

Yleisesti meininki Balin temppeleillä on aika rentoa. Esimerkiksi Tirta Ganggassa lipun myyjältä uupui vaihtoraha, joten pääsimme ilmaiseksi sisään. Balilaiset toki muutenkin pääsevät temppeleille ilmaiseksi ja ne ovat yleensä uskonnollisia tarkoituksia varten auki koko vuorokauden, kun turistit pääsevät alueille aukioloaikoina.

Yhteenveto

Kaikkia Balin temppeleitä ei ehtisi kiertää varmaan monessa kuukaudessakaan - on kuulemma sanottu, että Balilla on enemmän temppeleitä kuin taloja - ja meidänkin pitemmällä visiitillämme jäi kokematta esimerkiksi Besakih ja Tanah Lot, jotka varmasti ovat hienoja.

Positiivista temppeliretkissä oli niin paljon. Maisemat olivat temppeleillä usein aivan vertaansa vailla ja saihan sieltä upeat valokuvamuistotkin mukaan. Balin värimaailma vain korostuu temppelialueilla, jossa muutenkin on kaunista.

Sen lisäksi temppelireissut olivat tietysti hienoja sukelluksia Balin ja sen ihmisten kulttuuriin ja historiaan. Vaikka ne jäivät vielä aika pintapuolisiksi, saari kiehtoo. Matkalla nähdyt maaseutumaisemat, riisiterassit ja vehreys tuovat ihan uuden ulottuvuuden Balin matkailuun.

Balilta löytyy upeita maisemia, joita pääsee yleensä katselemaan vasta retkeillessään.

Temppelimatkailu Balilla on myös hyvä vaihtoehto, jos haluat hetkiseksi pakoon australialaista aksenttia. Aussit ovat tainneet jo koluta temppelit läpi ja keskittyvät nyt hauskanpitoon rannalla.

Bali on ihana ja toivon, että tämän kirjoituksen kautta pääsit myös kiinni johonkin siellä kokemaamme. Jos etsit lisää Bali aiheista, olen jo kirjoittanut yleisesti Balin fiiliksistä täällä, kilpikonnan vapauttamisesta Kutalla täällä ja takseista täällä.

Toivottavasti tämä toi sinun päivääsi aurinkoa ja lämpöä tai vaikka jonkun vinkin, mitä et vielä ollut matkasuunnitelmassa ottaa huomioon!

Tunnisteet: , , , , ,