5 tärkeintä asiaa, joita kaipaan jo Lontoosta



Tuntuu hurjalta, että Lontoosta lähdöstämme on kulunut jo kuusi kuukautta! Puoli vuotta olemme olleet siis enemmän tai vähemmän kodittomia ja poissa työympyröistä.

Matkalla Aasiassa ja nyttemmin Suomessa on ollut mukavaa ja pian pääsemme kokeilemaan arkea Singaporessa - nyt on jo muuten yksi työsopimus taskussa ja työnantaja luvannut kuukauden majoituksen, että päästään alkuun.

Ehkä arvaatkin, että ajattelen välillä kuitenkin myös Lontoota. Se on ihana suurkaupunki, jossa ei tekeminen lopu. Olemme onnekkaita, kun olemme saaneet viettää siellä vuosien varrella niin paljon aikaa.

Omat muistoni kaupungista eivät tietenkään katoa minnekään ja kannan ne mukanani minne menenkin. Noita muistoja värittääkin jonkinlainen nostalgia, vaikka aikaa on kulunut vasta vähän. On myös asioita, joita kaipaan jo Lontoosta ja arjestani siellä. Olen kerännyt tähän viisi tärkeintä.

1. Lontoosta löytyvät kaiken maailman ravintolat ja ruokakojut

Söisikö tänään perinteistä napolilaista pitsaa, vegaanista bratwurstia, vietnamilaista pho keittoa tai vegaanista kalaburgerin kopiota, joka maistuu täysin kalalle? Lontoosta löytyy hyviä ravintoloita ja kahviloita joka lähtöön ja lähes joka kulmalta.

Vaikka kokkaamme kotona ja matkustimme kyllä läpi kaupunginkin hyviä paikkoja kokeilemaan, myös läheltä löytyi enemmän ruokapaikkoja kuin ehdimme kokeilla.

Vegaaniruoka on alkanut ottaa Lontoota haltuunsa myös rytinällä ja viimeisinä viikonloppuinamme Aldgatessa kävimme useammilla viikonloppumarkkinoilla, joissa oli ihana vegaaniruokakojuja.

East Street ravintolan sisustusta, vegaanisuklaata markkinoilla sekä ruokafestarien vegaaninen uppopaistettu "juusto".

Tässä muutama suositus sadoista vaihtoehdoista:

2. Upeat kaupunkialueet, historialliset rakennukset sekä puistot, joiden seassa tunnet eläväsi elokuvaa

Vaikka olemme asuneet Englannissa pienen ikuisuuden, joillain maisemilla ja paikoilla on voimaa vuodesta toiseen. Kun olet katsellut niitä pienestä pitäen telkkarista ja kuljet sitten noissa paikoissa, tuntuu kuin olisit itsekin osa tärkeää tarinaa. Jotkut paikat vain lisäävät arkeenkin taikaa.

Lontoossa on lisäksi arvokkuutta ja historiaa. Viikonloppukävelyllä sattumalta löydetty aukio ja sen laidalla seisova muistomerkki saattoivat yhtäkkiä avata kotikaupungista uuden tarinan ja uuden puolen.

Kiirehtiessäni työkokoukseen ja ylittäessäni Thamesin siltaa pitkin jaksoin aina silti pysähtyä katsomaan Tower Bridgeä ja jokea reunustavia ihania taloja. Joenranta on yksi Lontoon kauneimmista ja vaikuttavimmista maisemista.

Camdenin ranta on ihana kesäpäivänä, Cityssä riittää pilvenpiirtäjiä ja Leadenhall marketin rakenteet ovat kuin sadusta.

Nämä paikat esimerkiksi ovat näyttäviä ja mielestäni ihania, mutta eivät välttämättä jokaisen turistin reitillä:

Kultaiset vaunut näytillä Guildhallin näyttelytilassa.

Kävelyreitti Lontoon sydämessä puistoja ja museoita ihastellen

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä vielä ehdotus kävelyreitistä, jonka voi halutessaan aloittaa vaikka kauniin ja kiireisen Paddingtonin aseman liepeiltä. Asemalla on patsas Paddington nallesta, joka poimittiin orpona nallena mukaan junalaiturin vierestä.

Ihan aseman vieressä sijaitsee myös sairaala, jonka yksityissiivessä tuoreimmat kuninkaalliset George ja Charlotte ovat käyneet syntymässä. Olin tuolla sairaalalla töissä Georgen syntymän aikaan ja tohina oli melkoinen. Reittiin kuluu asemalta asemalle pysähtelemättä alle tunti.



Paddingtonilta on lyhyt matka kauniiden valkoisten lähinnä hotellikäytössä olevien talojen viertä Hyde Parkiin. Puiston läpi käveltyään sen vesialtaita, vehreyttä sekä kesyjä oravia ihmetellen pääsee kävelemään suoraan Royal Albert Hallille, joka on kaunis ja kuuluisa konserttisali.

Siellä järjestetään muun muassa brittiläisen klassisen musiikin Proms-konserttisarjan päätösilta, joka televisioidaan nykyään suorana Suomeenkin ja on monelle britille tärkeä. Eräälle ystävälleni esimerkiksi se oli lapsena ainoa ilta, jolloin sai valvoa myöhään.

Puisto täyttyy tuolloin myös ihmisistä, jotka seuraavat konserttia ja etenkin sen kansallishenkistä lopetusta screeneiltä. Oli huikeaa päästä kokemaan ilta ihan itse pari vuotta sitten, kun onni suosi arvonnassa, johon voivat osallistua useamman konsertin Proms-sarjan aikana kuunneelleet.


Promsien viimeisen illan tunnelma Royal Albert Hallissa oli huikea kokemus.

Kohti South Kensingtonin aluetta ja metroa sekä upeaa luonnontiedemuseota (Natural History Museum) kävellessään voi hyvin käydä kurkkaamassa Imperial College yliopiston sisäpihaa, jossa komeilee korkea Queen's Tower. Rakastan itse alueen rakennuksia ja mahtipontisuutta, mutta olen myös opiskellut ja työskennellyt tuolla sekä valmistunut maisteriksi Royal Albert Hallissa, joten saatan olla tässäkin puolueellinen! 

Matkalta löytyy kaksi muutakin museokohdetta: Victoria & Albert taide- ja designmuseo (V&A) sekä tiedemuseo (Science Museum). Halutessaan reittiin saakin kulumaan vaikkapa koko päivän. South Kensingtonin alueelta löytyy ruokapaikkoja, joista voin suositella ainakin Comptoir libanais ravintolaa ihan metroaseman vieressä.

3. Pubit ovat lontoolaisten toinen olohuone ja niiden sisustus ja ulkomuoto kumpuavat brittiläisyyden sydämestä

Brittipubissa aika tavallaan pysähtyy. Sinne mennään työkaverien kanssa, syömään, koiran ulkoilutuskävelyllä, jouluna, ennen jalkapallopeliä tai sen jälkeen, arkena ja sunnuntaina. Jokaisella on asian suhteen omat tapansa.

Pubilla on usein merkittävä asema lontoolaisen arjessa ja sosiaalisessa elämässä - vaikka sitten ei alkoholia joisikaan on tavallista mennä pubiin työkavereiden tai muiden ystävien kanssa usein juomaan, syömään tai vain nauttimaan puutarhassa auringosta. Mukaan voi ottaa ajasta riippuen lapset ja koirat.

Vedessä Grapes-pubin edessä seisoo patsas.

Pubeja löytyy joka kulmasta, mutta laitetaanpa tähän ainakin muutama käymisen arvoinen paikka läheltä keskustaa:

  • The Grapes, 76 Narrow Street, on Gandalfiakin näytelleen Ian McKellenin omistama ihana vanha pubi, jonka parveke on veden ääressä. Vaikka Grapesiin päästäkseen saa nähdä hieman vaivaa, se on toisaalta ehkä juuri tästä syystä enemmän paikallisten kuin turistien suosima. Pubista löytyy myös Gandalfin sauva, mutta sen ehdoton vetonaula on sen vanha olemus sekä veden läheisyys.
  • The Churchill Arms, 119 Kensington Church Street, on 1750 perustettu pubi, jonka kanta-asiakkaita Churchillin vanhemmat olivat. Upea brittiläinen tunnelma sisällä ja ulkona. Pubi on tunnetttu myös kukistaan.
  • St Stephen's Tavern sijaitsee lähes vastapäätä Big Beniä ja parlamenttitaloa. Näkymät ikkunoista ovat hienot. Viihtyisän pubin televisioista saattaa näkyä kuvaa väittelyistä ja pubissa soitetaan kelloa, kun edustajien on syytä palata äänestämään.
  • Princess Louise, 208 High Holborn, vanhanaikainen ympäri baaritiskin kiertävä pubi on kauniisti sisustettu tummalla puulla sekä kauniilla lasilla. Vanhanaikaisen tunnelman lisäksi pubin omistaa Samuel Smith panimo, jonka omat edullisina tunnetut tuotteet ovat ainoat tarjolla olevat juomat.
  • Strongroom, 120-124 Curtain Road, tämä lähipaikka oli kohteena, jos halusimme tuoretta tsekkiläistä tankkiolutta sekä jotain pientä syötävää. Yläkerta on pieni ja intiimi, alakerrassa pyörivät sunnuntaisin usein leffat ja pihalla on pieni terassi. Shoreditch on muutenkin uusien ja erilaisten paikkojen kultakaivos. 
Monet pubit ovat toki rähjäisiäkin, mutta halvemmalla voi Lontoossa saada myös hyvää. Wetherspoons on yksi Englannin suurimmista pubiketjuista ja tarjoaa edullista ruokaa sekä suuren valikoiman Lontoon halvimpia juomia. Useat ketjun pubeista keskustassa ovat ihan kivoja, esimerkiksi vanhan pankin tiloihin rakennettu The Crosse Keys, 9 Gracechurch Street.

4. Lontoo elää ja hengittää tapahtumia ja juhlia, etenkin urheilua ja taidetta

Lontoo on suurkaupunki, jossa tapahtuu aina, mutta englantilaiset myös seuraavat urheilua tosissaan. Jalkapallojoukkueen kannatus periytyy isältä pojalle ja toisaalta suurimmat rugbyottelut vetävät Twickenhamin stadionille 80000 laulavaa ja naamiaspukuihin pukeutunutta katsojaa.

Heidän kulkemistaan stadionille ja pois katselimme Twickenhamin asuntomme ikkunasta ja kävimmepä muutamassa ottelussa itsekin. Illalla alueen pubit täyttyvät klassikoita, kuten Delilah, laulavista iloisista seurueista.

Olemme vuosia seuranneet kausikorttilaisina Brentford FC -jalkapallojoukkuetta ja kaipaan jo todella stadionin tunnelmaa, vaikka näemme pelit livenä seuran tarjoaman videostreaming palvelun kautta. Lontoossa tuli myös käytyä viime vuosina amerikkalaisen jalkapallon NFL:n Lontoon otteluissa, joita järjestetään nykyään useita vuodessa.


Lontoossa juhlitaan kaikkien juhlia ja usein niitä ympäröivät monet kaikille avoimet teematapahtumat.

Kansainvälisen asemansa ansiosta Lontoo houkuttelee myös suuria musiikkitähtiä, pienempiäkin bändejä ja kaikenmaailman esityksiä musikaaleista ja klassisen musiikin konserteista sirkustaiteeseen.

Kaupungin omat orkesterit toki järjestävät myös konsertteja ympäri vuoden.  Kansainvälisyys näkyy esimerkiksi siinä, että kaupungissa juhlitaan näyttävästi vaikkapa kiinalaista uutta vuotta.

Lontoossa riippuu vain omasta aktiivisuudesta mitä ja kuinka paljon näkee ja tekee. Se on ihanaa, sillä yhtäkkiäkin voi keksiä lähtevänsä konserttiin tai keikalle.

Muutama esimerkki monista muistoista Lontoon konserteista, urheilutapahtumista (tässä MM-rugbyä) sekä keikoista.

Harkitse esimerkiksi näitä tapahtumia Lontoossa:
  • Valioliiga, Championship ja League 1 tarjoavat hyvätasoista jalkapalloa eri budjeteille ja kiinnostuksen tasoille. 
  • Rugbya pelataan esimerkiksi Twickenhamissa useammalla stadionilla maaotteluista liigapeleihin. 
  • NFL pelejä järjestetään nykyään Lontoossa useampi vuodessa. Vähemmän suosittuihin peleihin voi ostaa lipun jopa metron uloskäynniltä stadionilla, toiset ovat loppuunmyytyjä paljon ennen pelipäivää.
  • Konserttilippuja lyhyellä varoitusajalla kannattaa katsella vaikkapa Barbican Hallin konsertteihin. Olemme itse varanneet kerran iltapäivällä ja menneet konserttiin saman iltana. 
  • Lontoossa on monia keikkapaikkoja, joissa soittavat bändit sekä lisäksi livemusiikkibaareja, joissa soitetaan aina tiettyyn aikaan. Esimerkiksi hyvää bluesia löytyy pienestä Ain't Nothin but... bluesbaarista. 
  • Trafalgar squarella järjestetään usein suurempia tapahtumia, kuten kiinalaisen uuden vuoden juhla. Tietoa tapahtumista saa helpoiten tapahtumaoppaista ja kaupungilla näkyvistä mainoksista.

Älä jätä lipun hankkimista liian myöhään: monet jalkapalloliput esimerkiksi eivät ole saatavana portilta ja jotkut tapahtumat ovat toki loppuunmyytyjä. Musikaalilippuja myy alennushinnalla saman päivän esityksiin Leicester Squarella tkts-koju. Tarjolla olevat liput näet taululta jonottaessasi. Time out listaa Lontoon tapahtumia kategorioittain, klassisesta keikkoihin.

5. Lontoolaiset ovat kansainvälisiä, huumorintajuisia ja yleensä hyvin kohteliaita

Suuri osa lontoolaisista tekee arjessaan kompromissejä voidakseen asua suurkaupungin sydämessä ja tehdä töitä Lontoon palkoilla. Yleensä se tarkoittaa huikean korkean vuokran maksamista, joskus asunnon jakamista muiden aikuisten kanssa ja monelle matkustamista täpötäysissä junissa ja metroissa, joihin ei aina meinaa mahtua sisään.

Lontoossa työskentelevän työmatka on keskimäärin 74 minuuttia ja julkisen liikenteen kapasiteetti on paikoin surkea. Niinpä lontoolaisilla on myös oma asiaan liittyvä huumorinsa.

Se näkyy esimerkiksi matkustajien lukemissa lehdissä: niissä kolumnit vitsailevat minkä tyyppinen kanssamatkustaja on ärsyttävin ja miten lontoolaiset osaavat toimia ruuhkissa. Yleinen kysymys kolumneissa on myös miksi minä tätä vielä teen?

Jos Lontoossa kompastuu tai kysyy apua, kiireestä ja jännitteistä huolimatta joku auttaa aina. Lontoolaisia on joka lähtöön, mutta heidän yhteispiirteitään ovat kansainvälisyys ja joustavuus arjessa.



Lontoolaisia kylki kyljessä pienessä Ain't Nothin but... bluesbaarissa.

Tutustu lontoolaisuuteen hieman esimerkiksi näin:

  • Asemilla jaettavien ilmaislehtien kolumneissa käsitellään usein lontoolaisia koskettavia aiheita
  • Liity työpäivänsä viiden ja seitsemän välillä lopettavien joukkoon ja juo olut väkijoukossa seisten pubin edustalla
  • Istahda kahville suuremman aseman vierelle ja tarkkaile lontoolaisten loputtoman oloista virtaa työpäivän alkaessa ennen yhdeksää, lounastauolla iltapäivällä tai työpäivän loppuessa - asemista esimerkiksi Waterloo, Liverpool Street ja Paddington ovat todellisia työmatkustajien hubeja
  • Kesällä monet lontoolaiset nauttivat lounasta ulkona - pienet viheralueet keskustassa ovat suosittuja ja kuka tahansa voi ostaa keskustan kahviloista ja lounasravintoloista mukaansa ruoan, jonka nauttii nurmikolla tai penkillä istuen
  • Tutustu siihen, miten lontoolaiset viettävät viikonloppuaan keskustan ulkopuolella, kun monet ravintolat ja pubit työalueilla ovat kiinni. Ota laiva Greenwichiin, juna Waterloolta Richmondiin tai tee retki Kewn joenrantapubeihin.
  • Jos voit auttaa koditonta vaikkapa antamalla hänelle mukanasi olevaa ruokaa tai ostamalla kodittomien kauppaaman Big Issue lehden, se on hyvä juttu. Asuntotilanne huonompiosaisille Lontoossa on kurja ja kodittomia alkaa olla paljon.
Ehdoin tahdoin turistina ei kannata mennä metroon ruuhka-ajalla: liput ovat kalliimpia ja tunnelma on epämukavan ahdas ja ruuhkainen.

Yhteenveto

Luistelurata, joulukuusi ja ihanat jouluvalot luonnontiedemuseon pihalla.

Huomaan kaipaavani Lontoosta jonkin verran paikkoja, mutta eniten tunteita, joita koin siellä. Yksi päällimäinen on tietysti kuulumisen tunne, joka omassa kaupungissa muodostuu.

Jos olet matkustamassa Lontooseen, toivon että sinäkin voit kokea jotakin, mitä itse olen rakastanut tuossa kaupungissa. Tällä suurkaupungilla on ihana sydän ja se on kuin kokoelma erilaisia pieniä kaupunkeja.

Kannattaakin tutustua eri alueisiin ja niiden ihmisiin hieman pintaa syvemmältä! Lontoossa on mahdoton nähdä ja kokea kaikkea edes siellä asuessaan, joten valitse pieniä herkkupaloja ja kokemuksia.

Tunnisteet: , , , , , , ,