Mökkikeittiön vegaaniherkut auttoivat tekemään ihanan kesän

Omalta pihalta poimitut vadelmat toivat ihanan lisän herkkupulliin.

Olipa hienoa nähdä, kun äskettäin Facebookissa lukiokaverini kertoi, että tämä oli hänen elämässään ihana kesä! Niin oli myös minusta, koska sain viettää ainutlaatuisen ihania hetkiä perheen ja ystävien seurassa sekä matkustella ristiin rastiin Suomea. Tänä kesänä tuli käytyä upeissa maisemissa sekä tutuissa että uusissa paikoissa. Lapin henkeäsalpaavat maisemat kulkevat mukana vielä pitkään.

Kesästä jää muutenkin lämpimät muistot: suoraan pellosta nostetut perunat ja nauriit, takkatulen edessä nautitut lasilliset viiniä, vanhan keinun kunnostus uuteen loistoon, puutalon portaiden narina matkalla aamukahville sekä sisulla kylmässä järvessä toteutetun uimalenkin ja saunan jälkeinen raikkaus iholla.


Omaan elämäänsä ja kokemuksiinsa voi vaikuttaa monin tavoin.

Vaikka sää on ollutkin kehno, ei elämä pysähdy tai ole siitä riippuvainen. Kun iltapäivälehdet vieläkin jaksavat hehkuttaa, että nyt tulee intiaanikesä, meille kesän lämmön korvasivat yhdessä olo sekä mökkikeittiöissä valmistetut herkut, joiden ääressä juttukin luistaa.

Tässä muutama kohokohta mökkikesän herkuista, joista toivottavasti löytyy innoitusta sinullekin omiin resepteihin. Kesän aikana olemme kokeilleet pienin muokkauksin myös herkullisten vegaaniblogien reseptejä, mutta näissä kuvissa näkyy lähinnä omia sovelluksiamme perusklassikoista.


Juuressosekeitto lämpimän leivän kanssa, itsepaistetut vihikset sekä tomaattikastike kasvispyöryköillä.

Otsikkokuvan vadelmilla kruunatut pullat tehtiin korvaamalla pullataikinassa kananmuna ja maito soijamaidolla. Alpron vaniljakastike hillosokerin kanssa jähmettyi hienosti pullien päälle ja lopputulos oli viinerimäinen, mutta kotoisan pullava. Vadelmat lisättiin toki vasta paistamisen jälkeen ja päälle tehtiin kiiltävä pinta hillosokerilla.

Myös lettujen ja vohvelien teko on helppoa vain korvaamalla reseptin ei-vegaaniset ainesosat soijamaidolla. Kauramaito tai muut vastaavat juomat eivät korvaa kananmunaa samaa tapaan.

Vihikset uppopaistettiin kookosrasvassa ja niiden sisälle kehiteltiin herkullinen riisi-soijarouhe-kasvissekoitus - maustaa saa aika voimakkaastikin pippurilla, jotta maku tulee valmiissa piirakassa esiin. Pyörykkäkastike aloitetaan paistamalla sipuli, valkosipuli sekä pyörykät ja lisäämällä sitten tomaattimurska, soijakerma sekä mausteet.

Kotona tehdyn pitsan kruunaavat omassa keittiössä valmistuneet vegaaninen cashewjuusto sekä vegaanipepperoni.

Nyttemmin olemme myös päässeet sadonkorjuuseen. Syksyssä on ihanaa muun muassa se, kun luumupuussa on satoja makeita luumuja ja lämmin omenapiirakka otetaan uunista. Talon ja piharakennukset peittävä villiviini saa upean punaisen värin ja lehtien muodot pääsevät oikeuksiinsa. Aamulla bongataan uusia lintuja pihapensaassa.

Luumusadon korjaaminen vei puolisen tuntia, mutta kivien poistaminen usean tunnin.

Mekin menimme jo välillä vähän mukaan yhden todella lämpimän kesäpäivän odotteluun. Oikeasti tällainen on ihan hassua. Suomessa on kylmää. Ei täällä ole erityisen lämpimät säät juuri koskaan. Eikä siitä pidä masentua tai loukkaantua, se on vain totta. Monena kesänä toki olemme saaneet nauttia helteestä, mutta kesäsään ei saisi antaa olla kaikki kaikessa, muutoin voi olla koko kesän paha mieli.

Ihania vegaaniherkkuja laittaessa käytimme energiaamme paljon paremmin. Hyvän ruoan ääressä haaveiltiin muun muassa oman Suomen herkullisimpa vihannespiirakoita eli vihiksiä myyvän ruokakärryn - Camionette tietenkin - perustamisesta. Tämä jäänee Suomen lyhyen kesäsesonginkin takia toteuttamatta. Ajellessamme elokuun puolivälin jälkeen pitkin poikin Suomea, todella moni paikka oli jo kiinni.

Villiviinin upeat värit peittävät jo talon seinää.

Elämä koostuu asioista joihin voi vaikuttaa ja niistä, joihin ei oikein voi. Omaa asenneta voi tuunata sellaiseksi, että se ei riipu niistä asioista, joille ei voi mitään. Kuulin tässä äskettäin esimerkiksi ihanasta pyynnöstä päästä vierailemaan omakotitalon pihalle nyt syksyn saapuessa: "Tykkäämme niin kovasti hyppiä lehdissä!"

Mukavaa syksyä sinulle - elämään vaikuttaa hurjasti, kuinka suhtautuu sen mukanaan tuomiin muutoksiin ja yllätyksiin.



Mökille oli noussut hurjasti sieniä syksyä juhlistamaan.

Tunnisteet: , , , , , , , , ,