Merikilpikonnan vapautus Balilla oli kiva kokemus

Kilpikonnan poikanen on kohta lähdössä suureen maailmaan.

Balin rannat ja niitä ympäröivä meri ovat paitsi maailmankuulu turistikohde, myös merikilpikonnien koti. Niitä nousee rannalle pesimään siitäkin huolimatta, että turistit ovat vallanneet hiekan.

Poikaset joutuvat kuitenkin kohtaamaan muitakin vaaroja. Rannan valot voivat esimerkiksi sekoittaa kilpikonnien suuntavaiston siten, että poikaset eivät löydäkään mereen (lisää tietoa esimerkiksi täältä). Toisaalta rantojen saastuminen ja vaikkapa ilmaston muuttuminen uhkaavat eläinten selviytymistä.

Auttaakseen merikilpikonnia Bali Sea Turtle Society kerää Kutan rannalle munitut munat ja antaa niiden hautua oikeissa olosuhteissa oman keskuksensa suojatussa ympäristössä. Munien kuoriutuessa pienet poikaset vapautetaan. Vapauttamisessa pääsevät auttamaan myös turistit.

BSTS hautoo kilpikonnan munia muun muassa tässä rakennuksessa.
Löytyisikö vielä muutama?

Kun poikasia kuoriutuu tarpeeksi, BSTS ilmoittaa Facebook sivuillaan seuraavasta vapautuksesta. Sivuilta löytää jonotuksen aloitusajan, mutta mene paikalle ajoissa: todellisuudessa jonottamaan aletaan jo ainakin tuntia aiemmin, jolloin kilpikonnan vapauttamiseen oikeuttavat lappuset jaetaan jonottajille. Lapun saatuaan voi karata omille teilleen ja palata sitten vapauttamaan kilpikonnansa sovittuun aikaan.

Itse saavuimme jonoon vasta Facebookissa ilmoitettuun aikaan. Silloin kuulutettiin vain, että olemme varasijalla. Jono kiemurteli tuolloinkin koko rakennuksen ympäri. Meillä kävi tuuri ja kilpikonnan poikasia riitti lopulta meille mattimyöhäisillekin.

Poikanen asetettiin vedellä täytettyyn muoviastiaan, jossa se kuljetettiin rannalle. Ohjeita noudattaen pienet kilpikonnat laskettiin hiekalle. Kannustushuudot olivat hurjia, kun poikaset kiirehtivät kohti merta.

Yllättävän paljon jännitti toisten puolesta ja etten vain pudota eläintä liian korkealta! Hassua, miten onnellinen ihan aikuinen ihminen voi olla poikasen pääsemisestä mereen asti.

Vieressämme kilpikonnan vapauttanut pariskunta risti oman poikasensa Garyksi, eikä hellittänyt huutamistaan ennenkuin Gary oli varmasti päässyt matkaan. Poikaset kuitenkin huuhtoutuivat rannalle pari kertaa, ennenkuin lopulta katosivat Kutan surffiaaltoihin.

Poikaset uimassa ennen vapautustaan.


Aika moni pääsi kilpikonnan lopulta vapauttamaan.

Kaverilla on pitkä matka edessä, sillä kilpikonnat uivat tuhansien kilometrien päähän ja palaavat vasta lisääntymään syntymärannalleen. Yksi tuhannesta selviää. Me tietysti toivomme pienen kilpikonnan kasvavan isoksi ja tulevan vastaan avomerellä jonakin päivänä.

Huippu kivaa hommaa eläinten ystäville sekä etenkin lapsille, mutta menkää ajoissa jonottamaan! Minulle juttu ainakin oli yksittäisistä aktiviteeteista yksi Balin visiitin kohokohta. BSTS myös myy esimerkiksi paitoja aika huokeaan hintaan ja omani on kestänyt käyttöä hyvin - ostoksella voi tukea heidän työtään.

Tässä vielä liikkuvaa kuvaa kilpikonnan matkasta rannalla:




Tunnisteet: , , , , , , , ,