Ihana, upea ja ihan kamala Bali

Perinteinen vene rannassa Candi Dasassa.

Yksi kaikin puolin yllättävin Aasian matkakohde minulle oli Bali. Se on reppumatkaajien sekä australialaisten turistien kestosuosikki, joten voisi kuvitella pienehkön saaren salaisuuksien olevan vähissä. Kävimme kuitenkin muidenkin reppumatkaajien kanssa monta keskustelua juuri siitä, mikä Balilla on erilaista kuin luulisi.

Eräs matkailija totesi, että hänellä oli Balista lapsesta asti kuva paratiisina. Mystisen Balin paratiisiin kuuluisivat koskemattomat rannat, sininen meri, upeat auringonlaskut ja vehreys.

Kutan ja Legianin rannoilla kuitenkin odottaa myös jotakin muuta. Roskaa, loputon australialaisten turistien virta ja ostoskeskuksia, joissa on tutut kaupat. Lasten kanssa aktiviteettiin jonottavat aussit juovat pullosta tai tölkistä olutta. Tämä ei ole ainakaan kaikkien paratiisi.

Onneksi Balilta löytyy kuitenkin niin paljon muutakin! Lyhyen matkan päässä Seminyak ja Canggu ovat rauhallisempia ja rennompia seutuja, joissa vaikkapa ruokatorilla voi nauttia edullisesta paikallisesta ruoasta. Toisaalta alueella on useampi vegaaniravintola ja muutenkin ulkomaiseen makuun suunnattuja paikkojakin.

Rannalla kaupustellaan, mutta meno on siedettävämpää kuin turistikeskustan ytimessä. Jos tykkää vaikkapa istuskella rannalla säkkituolilla juoman kera auringonlaskussa, Seminyakin ranta ei ole siihen huono valinta. Lukuisat kojut vuokraavat siellä myös surffilautoja ja tarjoavat aloittelijoille opetusta paikallisten poikien ohjauksessa.

Benoasta löytyy paljon kansainvälisiä hotelleja ja pitkät vaaleat rannat, joilla meno ei ole aivan niin hurjaa kuin Kutassa. Benoan rantaviivaa täplittävät hotellien hienot uima-allasalueet, joiden laitamilla sijaitsevista kojuista saa matkamuistojen lisäksi vaikkapa vesiskootterin vuokralle.

Benoassa on tarjolla erilaisia aktiviteetteja ja upea hiekkaranta.

Sisämaahan päin sijaitsee Ubud, joka on kuuluisa Julia Robertsin Eat Pray Love elokuvasta. Sen kadut ovat täynnä hillitympiä ja tyylikkäämpiä ravintoloita, hotelleja ja kauppoja. Trendikkäiden ravintoloiden pöydissä istuu ihmisiä läppärin kanssa työskennellen ja illalla pariskuntia viinilasin ääressä. Perheet ja toki myös muut turistit pääsevät katselemaan apinoita pääsymaksua vastaan Monkey Forrestin alueella.

Jo Ubudiin matkustaessaan reissaja näkee vilauksen Balin vehreydestä, kylistä ja elämästä. Vielä enemmän sitä näkee matkustaessaan vielä kauemmas turistikeskittymistä. Riisiterassit sekä viidakko avautuvat silmien eteen jo lyhyen ajomatkan päässä kaupungeista: upeat vihreän sävyt saavat maiseman näyttämään uskomattoman hienolle.

Kauempana sijaitsevat kohteet, vaikkapa leppoisa Candi Dasa, tarjoavat hiljaiseloa meren äärellä. Balilla kulman takana saattaakin avautua upea lootuskukkalampi tai aamiaispöydästä meren äärellä näkyä delfiinejä - oikein nautittuna Balista löytää etsimänsä paratiisin.


Lootuskukkalampi. Lootukset avautuvat aamulla ja sulkeutuvat iltapäivällä.


Saari on muusta Indonesiasta poiketen suurimmaksi osaksi hindulainen ja siellä on myös upeita temppelialueita, jotka eroavat suurimmasta osasta muuta Aasiaa. Turisti ei monessa temppelissä pääse sisälle asti, mutta alueet ovat suuria ja näkemisen arvoisia. Vaikkapa Uluwatun temppelin maisemat auringonlaskussa jäävät varmasti mieleen, samoin vesitemppelien erikoiset rakennukset, joihin ei pääse kulkemaan jalan.

Pieneksi saareksi Balilla on jotakin kaikille: hulppeaa luksusta kalliissa hotelleissa, jotka kelpasivat meidän visiittimme aikaan lomailuun Barack Obamalle perheineen, mutta myös parinkympin bungaloweja meren rannassa.

Balilaisella temppelillä.

Toisaalta harva turisti edes poikkeaa todellisiin paikallisiin kaupunkeihin, kuten Denpasar. Balilla asuu viisi miljoonaa asukasta, mutta perusturisti näkee heitä väkilukuun suhteutettuna vain vähän ja lähes aina palveluammatissa.

Balilaiset ovat hurjan ystävällisiä, joskin turistisimmilla alueilla et pääse pakoon huutoa "yes boss!" - sitä voisi kuvailla jonkinlaiseksi tervehdykseksi, jonka tarkoituksena on saada sinut kiinnittämään huomiota ja ostamaan. Myös taksit tööttäävät turistille jatkuvasti.

Yhden parhaista neuvoista Balia koskien saimmekin jo lentokentällä tuttavapariskunnalta: "vuokratkaa kulkupeli ja poistukaa vain mahdollisimman nopeasti Kutan alueelta, sitten kaikki menee hienosti!".

Kirjoitan pian lisää Balin kokemuksistamme sen kuukauden ajalta, jonka siellä vietimme. Sanottakoon nyt vielä, että saari varasti kyllä sydämemme. Ihastuimme siihen rauhaan, maisemiin ja leppoisuuteen, joita Bali meille tarjosi ja mietimme yhtenä vaihtoehtona Balille palaamista pitemmäksikin aikaa.

Onneksi pääsemme luultavasti pian palaamaan noihin maisemiin, vaikka se ei seuraava koti tulekaan olemaan. Himottaa myös jo kovasti päästä eteenpäin saaristossa Lombokille ja Gileille.

Tunnisteet: , , , , , , , , , , ,