Halvempi vuokra-auto Suomesta

Ilman autoa Lapin reissu olisi jäänyt tekemättä tänä kesänä.

Ulkosuomalaisena saapuessamme Suomeen pitemmäksi aikaa meitä hieman hirvitti. Etäisyydet ovat melko pitkiä, moneen paikkaan pitäisi itsensä saada siirrettyä ja auton vuokraaminen maksaa valtavan paljon. Toisaalta juna ja taksimatkoista jo mökeille kertyy nopeasti kahdelle aikuiselle isoja summia. 

Kun Englannissa viikonlopuksi auton voi saada ihan perus autovuokraamosta 40 punnalla, Suomessa jo parista päivästä saa pulittaa satoja eikä kymmeniä euroja. Olemme usein vuokranneet auton jo lentokentältä, kun olemme tehneet parin viikon kesä- tai joululoman Suomeen, mutta nyt se olisi todella kirpaissut. Autovuokraamojen tarjoamat hinnat kuukauden vuokrasta olivat yli tuhannen euron luokkaa ja omavastuut silti suuria.

Parempia vaihtoehtoja oli muutama, mutta niissäkin oli omat huonot puolensa. Ensimmäinen niistä oli ostaa vanhempi auto, jonka saisi mahdollisesti vielä myytyä kesän jälkeen. Tällöin omavastuu olisi käytännössä auton hinta, mutta vakuutukset sekä mahdolliset korjauskustannukset tulisivat omasta taskusta. Auton myynti hyvässäkin kunnossa voisi myös viedä aikansa. Auton kulkeminen kesän loppuun olisi tuurista kiinni. 

Toinen vaihtoehto oli jonkinlainen leasing auto tai muu pitemmän ajan vuokra. Näistä löysimme hyvältä kuulostavia palveluja netistä, jossa halvin auto olisi maksanut hieman alle 400 euroa kuukaudessa. Ajokilometrit olisi kuitenkin rajoitettu 2000 kilometriin ja omavastuu olisi melko suuri. Ylimeneviltä kilometreiltä olisi veloitettu 30 senttiä per kilometri. Pelkäsin, että hinta nousisi siksi nopeasti todella korkeaksi ja lopulta pienimpiä autoja ei ollut saatavilla. 

Nyt vilkaistessani mainostettiin myös sellaisia palveluja, jotka eivät hakuumme tuolloin osuneet, joissa kilometrit olisivat olleet vapaat alle 500 euron kuukausihintaan. Meidän tilanteeseemme vaikutti, ettemme voineet odottaa pitkään ja kesällä autojen kysyntä oli suurempaa. Muutama paikka myi pienemmistä ja halvemmista autoista "ei oota" elokuun loppuun asti ja tarjolla oli muutamia noin 700 euron isompia autoja. 

Onneksi löysimme lopulta vaihtehtona autokaupan huollon vara-auton hintaan 550 euroa kuukausi. Kilometrejä saimme pyytäessä hieman lisää tuohon hintaan, niin että 3000 kilometriä saa ajaa ilman lisäkuluja ja seuraavasta tuhannesta kilometristä lisähintaa tulisi 100 euroa. Auto on todella pieni, mutta meille silti sopiva. Polttoaineen kulutuskin nimittäin on ollut pientä ja matkatavaramme (ne samaiset carry on kokoiset reput, jotka ovat mukana olleet Aasiassakin) mahtuvat takakonttiin. Onpa autoon saatu mahtumaan viisi aikuistakin ja mökkitavaraa on jotenkuten kuljeteltu tarvittaessa. Omavastuu autossa on myös 500 euron luokkaa. Lopulta diili on ollut kaikin puolin hyvä ja autolla on saanut ajaa Ruotsiin ja Norjaankin. Lisäkuskista ei myöskään tarvinnut maksaa lisää.

Onhan autosta tullut kuluja, mutta olisimme lähellä noita summia muutenkin matkustamisessamme ja auton ollessa pihalla on tietynlainen vapaus lähteä. Niin mökiltä kauppaan, kylpylään päiväkäynnille kuin vaikkapa sitten Lapin reissullekin. Tästä lähin tämä on meille ehdottomasti ykkösvaihtoehto auton vuokraukseen, jos olemme pitempään Suomessa. Huomasinpa nyt senkin, että samaiset palvelut vuokraavat autoja edullisempaan päivähintaankin. 

Nyt kun auto palautetaan ensi viikolla, olen tosi iloinen valintaamme vuokrata se näinkin pitkäksi ajaksi. Olihan yksin jo se Lappi sen verran hieno kokemus. Vielä koitetaan saada ne muutamat auton "vaativat" hommat ensi viikolla hoidetuksi. Onneksi junat kulkevat siitäkin eteenpäin.

Tunnisteet: , , , , , , , , ,