Siem Reapissa on halvat hinnat ja vegaanille runsaasti herkullisia vaihtoehtoja

Ruokakojuja ja ravintoloita Siem Reapissa.


Kambodza on budjettimatkaajalle sopiva vaihtoehto, mutta etenkään Siem Reapissa ei kuitenkaan kannata odottaa liikoja. Majoitus tilavassa ilmastoidussa bungalowissa omalla puutarhapöydällä ja tietenkin jaetulla uima-altaalla maksoi meille vajaat 20 euroa yöltä. Yövyimme ilman aamiaisia ja lähikaupassa patonki maksoi alle dollarin ja länsimaisten tuotteiden hinnat olivat lähellä Suomen tasoa. Hieman halvemmalla sai vaikkapa vietnamilaista hilloa. Kojussa kadulla pieni patonki maksoi noin kymmenen senttiä kappale, jos koju sattui olemaan paikalla. Kojuista varmasti saakin yleisesti ottaen halvempaa ruokaa, mutta voi olla haastavaa saada selville, mitä ruoka sisältää.

Siem Reapin kaupungissa melkeinpä minne vain kävelee kohtuuajassa ilman suurempaa ongelmaa, mutta joka kulmassa odottelee myös tarvittaessa tuk tuk. Kaupungin sisällä tuk tuk maksaa noin 1-2 dollaria riippuen matkasta ja päivästä Angkorin temppeleillä saa maksaa 15 dollarista ylöspäin. Tinkiessään hintoja on ehkä hyvä ottaa huomioon, että 12 dollarin päivähinta on nähtävästi jokseenkin, se mitä kuski tarvitsee tuk tukin ylläpitokuluihin - muutama dollari ylimääräistä saattaa taata vielä perheelle hyvän illallisen. Turisti ei maksa vain matkoista vaan myös siis siitä, että kuski odottaa temppeleiden ulkopuolella ja kuljettaa paikasta toiseen koko päivän. Matkamuistoja kuten t-paitoja saa muutaman dollarin hintaan. Vettä Kambodzassa ei kannata juoda hanasta eikä turisti välttämättä oikein helpolla saa ostettua uudelleen täytettävää vesitynnyriä, jossa on pantti. Vesi ei kuitenkaan ole kallista, alle eurolla saa kuutisen litraa.

Ravintoloista osa löytyy kauppakatujen oloisilta sisäkujilta.

Siem Reap Kambodzassa ei ehkä ensi kuulemalta kuulosta miltään erityisen helpolta matkakohteelta vegaaniruoan suhteen. Vaikka khmerien uskonto on buddhalaisuus, heidän ruokatarjontansa ei erityisesti tätä heijastele: paikallisista ravintoloista varmasti löytyy kasvisvaihtoehtoja, mutta Kambodzasta ei löydy vaikkapa vietnamilaiseen tapaan kasvisbuffeteja. Kaupunki ja maa ovat kuitenkin nuorten matkaajien ja reppureissaajien suosiossa ja mukanaan he ovat tuoneet kysynnän vegaaniselle ruoalle.

Siem Reap on vastannut haasteeseen todella kiitettävästi, joskin ulkomaalaisvetoisesti: suurin osa ravintoloista, jotka tarjoavat vegaaniruokaa on länsimaisessa omistuksessa, vaikka niissä työskentelee paikallisia. Moni paikka panostaakin siihen, että asiakkaalle kerrotaan tarkkaan kuinka reilusti paikallinen työvoima palkitaan työstä ja moni kertoo myös tekemästään hyväntekeväisyystyöstä. Sillä osaltaan perustellaan, miksi maksat myös kovempaa hintaa. Paikalliset turisteille suunnatut paikat tuntuivat myös ihan kohtalaisesti ymmärtävän kasvissyönnin konseptin ja vegeruokia oli listoillakin. Myöskään vegaanius ei tuntunut pahemmin aiheuttavan ongelmia esimerkiksi paikallisten kasviskastikkeiden kohdalla.

Budjettireissaajan onni on se, kun kivaa majapaikkaa vastapäätä sattuu olemaan joku rento halpa ravintola, joka tarjoaa hyvää ruokaa. Sellainen meille tällä kertaa sattui löytymään. Paikka tunnetaan kahdella nimellä joista löysimme sen My Little Cafena, mutta se jakoi nähtävästi saman keittiön ja listan Palm Cafen kanssa. Lista on saatavissa englanninkielellä ja sisältää koko sivun vegevaihtoehtoja. Ravintolan nuori kissa pyöri myös meidän pihallamme ja kävi ikäänkuin katselemassa, että "joko kohta tulette syömään?", kun olimme altaalla tai aamupalalla puutarhassa. Suosikki ruoaksemme muodostuivat paikan kookoscurryt. Hinnat annoksille olivat luokkaa 2,50 dollaria.

Kasvisannos ja 50 sentin olut Little Cafessa.

Punaiset kookoscurryt tofulla Palm Cafessa.

Vaikka laitoimmekin aamiaiseksi yleensä tuoretta patonkia ja kahvia, yhtenä aamuna päätimme panostaa aamiaiseen ja kokeilimme New Leaf Eateryn vegaaniaamiaista. New Leafista voi hyvän ruoan lisäksi ostaa kirjoja ja hakea itselleen parempaa mieltä: ravintola toimii not for profit periaatteella ja antaa 30% voitoista alueella toimiviin hyväntekeväisyysprojekteihin ja 20% paikalliselle henkilökunnalleen. Esimerkiksi kouluissa näissä projekteissa tuotettua taidetta voi ravintolasta ostaa ja tarjolla on myös erinäisiä kirjoja, esimerkiksi juuri Kambodzasta kertovia. Hinnat ovat hieman Siem Reapin keskitasoa korkeammat: vegaaniaamianen maksoi 5,75 $. Paikan kahvi on kambodzalaista ja myöskin ravintolan mukaan vastuullisista lähteistä. Halutessaan vegaani voi Siem Reapissa maistella myös erikoiskahveja, kuten kookoskahvia, vaikkapa Little Red Fox Espresson australialaisomisteisessa kahvilassa, jolta löytyy ilmaista vettä sekä ilmastoidut sisätilat. Ulkoparvekkeelta on mukava katsella Kandal Village alueen menoa. Vanha ranskalainen kortteli pitää sisällään esimerkiksi pieniä turisteille suunnattuja kauppoja.



Värikäs ja herkullinen vegaaniaaminen.

New Leaf eatery on viihtyisä paikka viettää päivää.


Kahvia Little Red Fox Espresson parvekkeella.

Kambodzasta löytyy myös hyvä täysin kasvisruokaa tarjoava kambodzalainen ravintola Chamkar. Erityisen kehuttua on ravintolan "häädippi" alkuruoka, joka tarjoillaan runsaan leivän kanssa. Dippi olikin todella hyvää ja hauska jaettava ruoka. Pääruoat niin ikään maistuivat ja ravintola onkin käynnin arvoinen kenelle vain ruokatottumuksista riippumatta. Chamkar on joitakin muita paikkoja hintavampi eikä se pelaa oluttarjouksin ympäröivien paikkojen tapaan, mutta vastaavasti se on täysin kasvisruokaravintola. Suurin osa ruoista on myös vegaanisia ja ravintola tarjoaa monesta muusta paikasta poiketen nimenomaan kambodzalaista ruokaa.




Chamkar ravintolan dippi.

Pääruoat Chamkarissa olivat myös hyviä.

Siem Reapin turistisen luonteen takia kaupungista on melkeinpä helpompi löytää ulkomaista kasvisruokaa tarjoavia ravintoloita, kuin kambodzalaista kasvisruokaa. Ei kuitenkaan tarvitse heti pelästyä, että nyt tehdään länsimaista ruokaa sitä tuntematta ja eteen tulee jotakin, mitä kotona ei tohtisi edes maistaa. Esimerkiksi La Pasta ravintolaa pitää kovassa kurissa länsimainen omistaja: hän opettaa henkilökunnalleen, kuinka palvelu sujuu kädestä pitäen ja paikalla on erikseen vegaanilista, mistä täytyy antaa pisteitä. Jos La Pastassa käy, kannattaa kuitenkin pysyä pastalinjalla sekä alkuruoissa. Pitsaan olimme oikeastaan pettyneitä ja siitä kuva on näkyvissä alhaalla: täytteisiin kuuluu "vegaanijuusto", joka ei nyt oikein ollut vegaanista pitsajuustoa nähnytkään. Miksipä sitä pastaravintolassa toisaalta pitsaa tilatakaan? Jos pitäytyy vegaanisilla pullilla höystetyssä spaghetissa, maku ja annos muutenkin olivat kohdallaan. Joonaksen lasagne jätti kai hieman toivomisen varaa. Peruslistalla pysyvä tuskin menee pahasti metsään, mutta erikoisuudet on ehkä syytä jättää toisiin paikkoihin. Myös viini tarjoiltiin huoneenlämpöisenä, joka Siem Reapissa on aika korkea - viini nyt ei ole Kaakkois-Aasiassa useinkaan kovin halpa tai hyvä valinta. Kun paikan omistaja kuitenkin siemaili vieressä punaviiniä kannettavansa äärellä, sorruin kokeilemaan. Kannattaa ehkä jättää viinittelyt läntisempään maailmaan.


Spaghettia vegaanisilla pullilla.

Lasagne ei meihin kolahtanut.

La Pasta.

Alkuruokia La Pasta-ravintolassa.

Vegaanipitsa oli tällä kertaa pettymys.

Toinen ranskalaisessa omistuksessa oleva länsimaisempaa ruokaa tarjoava ravintola, The Veg G Table Cafe, löytyy keskustasta pohjoiseen hieman kulman takaa. Ruokailija palkitaan kuitenkin kauniilla puutarhamaisemilla. Paikalla on toki myös sisätila. Menu muuttuu hieman viikoittain, mutta kestosuosikiksi on tainnut nousta ainakin falafel wrap, jonka sai vegaanisena. Itseasiassa lähes jokaisen ruoan listalta omistaja olisi muuttanut vegaaniseksi korvaten ei-vegaaniset ainesosat jollakin muulla herkulla. Burgeri oli myös hyvä valinta.


Vehreässä puutarhassa kelpaa istuskella.

Veg G Table Cafen punajuuriburgeri.

Falafelannos vegaanisena.

Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä, vegaanimatkailijan ei kannata ohittaa Hangout hostellin tiistain Tofu Tuesdays tarjousta, jossa kanawingsien lisäksi voi ulkoravintolassa tilata uppopaistettuja tofupalleroita erilaisilla herkullisilla kastikkeilla niin paljon kuin maha vetää. Meidän stoppimme oli kaksi annosta nachojen kanssa per henkilö, mutta menkää pistämään paremmaksi. Ravintolan kuningas on kissa, joka istahti meidän seuraksemme samaan pöytään ottamaan nokosia ja hyväksymään silityksiä ohikulkijoilta. Paikalle kannattaa saapua ajoissa, sillä ruokaa on tarjolla rajoitetulle porukalle ja paikka oli sateisenakin tiistaina suosittu sekä matkaajien että Siem Reapissa työskentelevien länsimaisten keskuudessa.

Siem Reapissa ei nirsoinkaan matkailija varmasti jää ruokaa vaille: niin paljon on valinnan varaa.

Menusta löytyy useampi kastike tofujen kanssa nautittavaksi.

Melkoisia annoksia - ei näitä montaa jaksakaan!

Kissa otti paikkansa, vaikka ravintola täyttyi ruokailijoista.



Tunnisteet: , , , , , ,