Juhannus on jokavuotinen dilemma

Öistä järvimaisemaa Suomesta.


Meille juhannuksia poissa Suomesta on kertynyt jo monta, vaikka olemme silloin tällöin myös järjestäneet lomia niin, että pääsemme ainakin pitkäksi viikonlopuksi järven rannalle. Kun juhannuksen ympärille ei Englannissa saa mitään ekstra lomapäiviä, puraisee se lomasaldoon lovea ja lentojen hinnat ovat tietysti yleensä olleet kovemmat. Viime juhannuksen Suomen reissu jäänee mieleen pitkäksi aikaa: silloin heräsimme yhtenä aamuna siihen, että Brexit äänestys oli mennyt miten meni. Työkaverit surullisina vitsailivat, että ehkä emme pääse takaisin maahan. Nyt vihjaillaan, että Englannissa viisi vuotta olleet voisivat saada automaattisesti samat oikeudet kuin oikeat britannialaiset: ensimmäinen lupaava viite tulevista neuvotteluista.

Lomaa saimme Lontoon töistä vuodessa palkallisena sellaisen 25 päivää vuodessa sekä niin sanotut "bank holidayt". Nämä pankkipyhät on Englannissa ajoitettu aina viikonloppua seuraavalle maanantaille, jotta niistä saa pitkän viikonlopun. Tämä on ollut hurjan kiva tapa ja johtaa siihen, että näihin pitkiin viikonloppuihin valmistaudutaan mainoksin, tarjouksin ja moni matkustaakin. Ikinä ei vapaata menetä sen vuoksi, että se osuu viikonlopulle. Vähän kai samaan tapaan kuin nyt tämä juhannus Suomessa: kesäpäivänseisaushan on ollut keskiviikkona, vaikka tämä juhannusaatto on perjantai. Todellisia lomapäiviä ei meidän Suomen tapaan tarvinnut jakaa tiettyyn pätkään talvi- ja kesälomaksi ja myös vielä kertymättömät vuoden lomapäivät sai pitää, sillä ehdolle että työt joskus lopettaessaan ansaitsemattomat lomat maksetaan loppupalkasta takaisin.

Toisaalta Lontoossa etenkin alkaa jo monessa paikkaa vallita amerikkalaisempi lomakulttuuri: tiimistäni kukaan muu ei pitänyt kaikkia lomapäiviään vuodessa, vaikka yli sai jäädä vain muutama päivä jotka voi siirtää seuraavalle vuodelle. He perustelivat asiaa kiireellä ja tärkeydellään: "Näethän, ettei minun olisi mahdollista ottaa lomaa nyt!". Minusta se oli suorastaan tyhmää, koska se vaikutti heidän stressiinsä, ajatteluunsa ja henkilökohtaiseen elämäänsä, vaikka he muuten ovatkin ihan huipputyyppejä. "Aina kiireisyys" on oikeasti pahasta luovuudelle, kyvylle reagoida ja suunnitella uutta sekä tuottavuudelle, joita meidän työssämme jonkin verran kuitenkin tarvittiin. Helposti koko tiimimme taisteli yhtä ja sitten seuraavaa pientä kriisiä vastaan, vaikka kaikki oli kuitenkin aika hyvin. Otin itse lomaa sillä ajatuksella, että hoidan työni hyvin ja minun sopimukseeni kuuluvat lomapäivät. Pyysin jopa palkatonta, vaikka sitä ei voitukaan antaa. Toisaalta pomoni ei kyllä koskaan tiennyt, milloin palaisin lomalta. Kerran olin tulossa takaisin töihin loppuviikosta ja lomalla jo ollessani pyysinkin vielä perjantaitakin vapaaksi. Pomoni vastasi: "Oletko varma, että sinun piti tulla perjantaina? Luulin, että tulet ensi tiistaina, joten ota vaan perjantai vapaaksi."

Loman pitämisestä on ollut paljon puhetta muiden ulkosuomalaisten sekä expatien kanssa: useat meistä kokevat huonoa omaatuntoa, jos lomailevat muualla kuin Suomessa tai missä perhe nyt sitten onkaan. Perhe ja ystävät kyselevät milloin tulemme Suomeen ja tulemmeko pääsiäiseksi, juhannukseksi, jouluksi... Se on kivaa, koska tarkoittaa, että vuosien jälkeenkin meitä vielä kaivataan sinne suunnalle. Toisaalta siitä tulee paine. Olemme vuosien varrella silti paljon matkustelleet, koska pidämme siitä oikeasti tosi paljon. Koska lomia on ollut silti rajoitettu määrä, on loma-aika välillä sitten ollut yhtä paikasta toiseen juoksemista ja usein on lentokoneesta tai junasta juostu suoraan töihin ihan vapaa-ajan maksimoinnin nimissä.

Lähdimme suoraan töistä ja saavuimme suoraan töihin moneen otteeseen ja siihen tottui ainakin jo minun viimeisin pomoni, joka kivana tyyppinä huolehti ehdinkö nyt varmasti. Aina olen ehtinyt, mutta pää on välillä ollut päivän perässä. Pari iltaa sitten yksi australialainen huokasi rannalla viimeistä iltaa Balilla viettäessään: "Kotona herään viikonloppuna aina joskus kymmenen jälkeen. Joka aamu täällä lomalla kolmen viikon ajan olen herännyt ennen kahdeksaa, vain että saisin jokaisesta päivästä kaiken mahdollisen irti. Tänään aamulla vain nukuin yli kymmeneen, olin niin uupunut." Tiedän tunteen, olen usein ollut lomatakertuja! Minun teki mieli häntä lohduttaa, vaikka juuri tällä hetkellä jaksan ylös juuri ja juuri yhdeksäksi, että ehditään syödä aamupalat hotellin buffetista. Voi, kun tästä eteenpäin olisi arki sellaista ja oma mielen tasapaino sen verran kohdallaan, ettei lomaan tulisi niin takerruttuakaan...


Balin rantahiekalla istuttiin iltaa takertumisfiiliksissä.


Juhannus on erityisen vaikea dilemma, koska Suomessa ei usein juhannuksen aikaan ole sellaiset kivoimmat kesälomasäät, jos Suomen kesä pitää kokea reilussa viikossa. Usein kyseessä olisi nopea pyrähdysreissu ja lennoilla kovat hinnat. Silti olisi aina niin kiva juuri juhannusta viettää Suomessa, vaikka tavallaan siihen ei sisälly montaakaan asiaa, joita ei voisi sisällyttää toiseenkin mökkiviikonloppuun. Olen minä kerran juhannusvapaista Lontoossa hyötynytkin: sain vapaata töistä vuosia sitten, kun opiskelusta vapaalla kesällä pari kuukautta työni sisälsi soittamista puhelimella Suomeen. Eihän meidän kannattanut juhannuksen aikaan sinnepäin soitella, kun kukaan ei vastaisi!

Tänä kesänä juhannuksesta ei oikeastaan ollut pahemmin puhetta, koska sen viettäminen Suomessa olisi katkonut Aasian reissua vieläkin lyhyemmäksi. Täällä Aasiassa se tulee menemään ohi, niinkuin on kyllä mennyt silloinkin, kun emme ole Suomeen matkustaneet syystä tai toisesta. Ehkäpä otamme aaton kunniaksi kuitenkin nuo jääkaapissa kohta viikon odottaneet Bintangit auringonlaskua tuijotellen, kun huomenna kuitenkin on taas pakattava kamat ja siirryttävä toiseen majoituspaikkaan - olemme olleet viimeisen viikon kyllä tosi laiskoja matkaajia, emmekä ennen pari iltaa sitten vietettyjä illanistujaisia (joista lähdimme ennen kahdeksaa, ei meistä vaan ole bilettämään täällä!) aussi ja brittiseurassa olleet pahemmin ulkona auringonlaskun jälkeen istuskelleet. On se juhannus silti vain niin suomalainen juttu, että sitä ei helposti ulkomaille viedä. Viettäkää te yöttömän yön juhlaa meidänkin puolesta tänä vuonna ja tosi mukavaa lomaa niille, joilla loma alkaa!


Bullshit cornerin juhannuksen esibileet eivät kestäneet kuitenkaan pitkälle yöhön.


Tunnisteet: , , , , , , , , , , , ,