Bangkok: jäätelöä, hot dogia ja pitsaa massun täydeltä ja vegaanina tietenkin!


Vegaaninen jäätelöannos oli suurempi kuin kuvasta edes ehkä uskoisi.


Oletteko te muut suomalaiset käyneet Bangkokissa jo niin paljon matkustamassa, että Suomen vegaanibuumi on levinnyt miljoonakaupungin ostoskeskusviidakkoon ihan rytinällä?

Bangkokissa olimme aika laiskoja juoksemaan nähtävyyksillä kuumuudessa, joten tällä kertaa yksi kohteen mukavimpia anteja taisivatkin olla vegaaniruokapaikat, joista ei ollut pulaa. Harmillisesti emme pahemmin eksyneet tällä kertaa paikallisiin paikkoihin, kun oman hotellin vierestä ei löytynyt paljon samosaa kummempaa vegeruokaa (hyviä nekin olivat iltapalana) ja muualla parhaiksi kehuttiin länkkäripaikkoja. Terveysruokavegaanit voivat varmaan myös jättää suosiolla tämän ruokapostauksen katsomatta, sen verran kaloririkasta oli Bangkokin ruokailumme.

Heti saavuttuamme hikisen kuumaan kaupunkiin lentokentältä suuntasimme Siam Paragon ostoskeskuksen ruokaosastolle, jossa olisi pitänyt Happy Cow nettisivuston mukaan olla vegaaninen ruokakoju. Eipä ollut enää, mutta hyvä niin: sen sijaan ajauduimme ristiin rastiin valtaisaa samaisen ostoskeskuksen ruokapuolta, kunnes vihdoin löysimme hieman kalliimpaan Veganerie-ravintolaan. Vaikka oli alusta asti selvää, että paikka oli keskittynyt makeaan tarjontaan, nälkä oli sellainen, että söimme siellä pastan ja curryn. Olimme jo melko nälkäisiä ja puoli kiukkuisia ruokaa etsiessämme, joten kunnon ruokaa oli saatava.

Syödessämme melko tavanomaisia annoksiamme ohi lipui kuitenkin toinen toistaan hienompia kakkuannoksia ja juomia, joten jälkiruokalistaa oli vielä pakko vilkaista. Tilasimme jaettavaksi mansikkajäätelöannoksen, joka veti kyllä vertoja mille tahansa epävegaaniselle annokselle, joka on eteeni missään päin maailmaa tuotu: soijakermavaahdolla viimeisteltyyn jäätelötorniin muun muassa kuului pala vegaanista juustokakkua. Paikan arvostelut netissä tihkuvat myös sokerihumalaista euforiaa: "kakkua, jäätelöä, ottakaa mukaankin kakkua aamulle, kun käytte!". Vaikka paikka on keskellä ostoskeskusta, matkailija voi istuskellessaan valtavien jätskiannosten lisäksi ihmetellä kauppakeskuksen katossa kasvavia kasveja sekä ohi kulkevaa sisäjokea. Samaa ketjua löytyy nähtävästi muualtakin kaupungista.

Veganerien pääruoat olivat ihan OK, mutta hintavia.

Katossa kasvaa jotain ruohoa.

Vegaanista kakkua ja jäätelöä.

Paikka on siisti, mutta heti ei keksisi täältä löytyvän parhaat herkut.

Emme ole himoshoppaajia tai muutenkaan viihdy erityisen hyvin ostoskeskuksissa, mutta Bangkokissa niissä tuli pyörittyä erinäisistä syistä: ilmastoinnin perässä, ostamassa SIM-korttia ja syömässä. Toinen kosketuksemme suuren ostoskeskuksen foodcourtiin oli onnistuneempi kuin ensimmäinen, jolla etsimämme paikka oli joko ihan muualla tai päivitetty liharuokakojuksi. Tässä MBK Center ostoskeskuksen foodcourtissa ladattiin matkakorttityylisesti arvoa kortille, jota sitten käytettiin foodcourtin kojuilta ruoan ja juoman ostamiseen. Löysimme tällä kertaa etsimämme kasviskojun. Meille riitti ruokailuumme 150 bahtia (pääruoka-annokset 55 ja limut päälle, joista toisessa jäistä lisähintaa). Saimme valita toiseen annokseen kahta currya ja toiseen erilaisia muita sooseja ja hyvää oli. Yleistunnelma oli vähän kouluruokalamainen, mutta hinta oli edullinen ja ruoka hyvää. Lähellä olevan yliopiston opiskelijat taisivat myös suosia paikkaa.


Kaksi annostamme: toisessa punaista ja vihreää currya, toisessa erilaisia muita ruokia.

Eräänä iltana päätimme tehdä visiitin Bonita vegaanikahvilaan sateen ja ukkosen alkaessa. Päätimme tilata Grab palvelun kautta taksin, jolla pääsisimme lyhyen matkan päähän ravintolaan ilman suurempia kävelyitä sateessa. Se oli kuitenkin virhe. Bangkokin liikenne oli täysin jumissa. Jonotimme joen ylittävälle sillalle ja itse sillalla autossa naurettavan kauan. Bangkokin liikenne ruuhkautuu oudosti yhteen suuntaan jollakin hetkellä ja pian toiseen suuntaan toisella. Autolla liikkuminen ruuhka-aikaan on pahemman luokan virhe. Rahaa emme menettäneet, koska Grabissa hinta on matkan pituudesta riippuva könttäsumma, mutta aikaa sitäkin enemmän. Olimme siis todella nälkäisiä päästessämme vihdoin perille. Onneksi Bonitan herkut eivät olleet pettymys. Kahvilan yläkerta on sisustettu kuin astuisi ajassa taaksepäin, mutta toisaalta ravintolan kulmassa myydään Vibramin Five Fingers paljasjalkajuoksukenkiä. Omistajat ovat tuoneet kahvilaan näkyviin omat kiinnostuksenaiheensa: vegaaniuden, juoksemisen ja Amerikan. Ravintolassa on myös kaksi kissaa, jotka kuulemma omistavat paikan. Ne tepastelivatkin pitkin poikin omistajan elkein. Ruoka oli länsimaista, mutta ajatuksella valmistettua ja hyvää. Ehkä lyhyemmällä matkalla emme olisi tällaisesta paikasta niin kiinnostuneita, jos olisimme läntisen ruoan äärellä muutenkin, mutta Aasiassa matkailun venähdettyä paikka sopi meille mahtavasti. Emme olleet ainoita: vieraskirjasta voi katsella tyytyväisten asiakkaiden jättämiä terveisiä jo monen kirjan verran.



Bonitan ikkunassa kerrotaan, että paikan omistaa kaksi kissaa.

Sisustus oli kodikas.

Kirjahyllystä löytyi matkaoppaita, juoksukirjoja sekä ravinto-oppaita.

Ravintolan kaksi kissaa tapasimme, mutta emme saaneet kuvaan.

Nachot tofulla ja salsalla.

Burgeri salaatilla.

Hotdog - saatavilla tulisella tai ei niin tulisella vegemakkaralla.

Länsimaisen ruoan mussutus jatkui vielä ihan pakollisella stopilla: ekalla vegaanijuustopitsalla koko matkalla Govinda kasvispizzeriassa, josta kyllä saa myös muuta italialaista ruokaa. On kiva kävellä sisään paikkaan, joka paitsi ymmärtää vegaaniuden konseptina myös tarjoaa vegaanijuustoa, vaikka se ei ollutkaan parasta syömäämme (kotona itse tekemämme esimerkiksi matkii paremmin sulanutta juustoa). Olimme kyllä Govindan tarjontaan tyytyväisiä. Alkupalaksi tarjottiin tuoretta lämmintä leipää balsamicon ja öljyn kanssa. Paikkaa saa hieman etsiä, sillä se on kujan päässä, mutta illan edetessä se oli suosittu ja täyttyi lähinnä turisteista. Suosittelemme pitsan ystäville lämpimästi. Pisteet kotiin paikalle myös rohkeudesta tarjota täysin kasvisruokaa, vaikka tavallistakin juustoa oli pitsan ja pastan päälle tarjolla!

Oli kiva nähdä, että vegaanipaikoille oli Bangkokissa kysyntää ja ne tuntuivat pärjäävän muun ruokatarjonnan keskellä. Nämä kuvat voisi varmasti näyttää vegaaniuden vaikeaksi kokeville lacto-ovo kasvissyöjille tai vaikkapa sekasyöjillekin todisteena siitä, että nykyään voi syödä hyvää (epäterveellistäkin) ruokaa ilman kompromisseja - vegaanius vain on melko helppoa nykyään ja herkkuja kaipaava ei siinä häviä ollenkaan niin paljon kuin moni luulee, jos ollenkaan.



Vegaaninen quattro stagioni pitsa.

Vegaaninen soijamakkarapitsa.

Govinda italialainen kasvispizzeria.


Tunnisteet: , , , , , ,