38 maata juhlii tänään isänpäivää

Tyylikkäitä isänpäiväleivoksia ja kakkuja.

Lontooseen muutettuamme olen joutunut todella pitämään silmällä muutamaa suomalaista juhlapäivää. Juhannusta, jota vain Suomessa ja kourallisessa muita maita vapain ja juhlin vietetään, on toki melkein joka vuosi mietitty jo etukäteen: onko tänä vuonna sopivasti lomamahdollisuutta käydä juhannuksena Suomessa? Vaikeampia huomata ovat esimerkiksi isänpäivä ja äitienpäivä (linkin takaa löytyy wikipedian lista eri maiden äitienpäivän päivämäärästä), jotka muiden juhlien muassa osuvat toisille päivämäärille kuin Suomessa. Äitienpäiväkortit olenkin vuosien varrella koittanut ostaa aina silloin kun niitä on myynnissä, sillä äitienpäivä on Englannissa pari kuukautta aiemmin. Silloin kortti on valmiina ajoissa lähetettäväksi Suomeen toukokuussa.

Britanniassa ja ainakin 37 muussa maassa isänpäivä on tänään, joten hyvää kansainvälistä isänpäivää omalle isälle ja kaikille muillekin isille! Kortin ostaminen kesäkuussa marraskuuta varten on ihan liikaa logistiikkaa vaativa operaatio kiireisessä arjessa (tai ostaminen on helppoa, mutta kuinka muistaisi sen lähettää ennen kuin yhtäkkiä huomaa päivän olevan huomenna?), joten isää on valitettavan usein muistettu sähköisessä muodossa. Huvittavaa on ollut nyt täällä Aasiassa seurata, kuinka inbox täyttyy englantilaisista mainosviesteistä, joissa isälle voisi tarjota ateriaa kaikenlaisissa ravintoloissa alennushintaan ja parhaat lahjat saa sieltä sun täältä. Liberty kauppa Lontoon keskustasta muisti minua ihan tekstiviestillä asian tiimoilta, vaikka taitaa olla vuosia siitä, kun viimeksi heiltä jotain ostin. Amerikassa on tänä vuonna käytetty 15.5 miljardia dollaria isänpäiväostoksiin, tietää Washington Post kertoa tänään. Se on yli miljardi enemmän kuin viime vuonna. Miljardilla voisi varmaan tehdä jotakin muutakin tässä maailmassa kuin ilahduttaa isää, vaikka ajatus onkin hyvä. Tänä vuonna nappasin kuvan jossakin ostoskeskuksessa isänpäiväleivoksista: ylhäällä kuvassa näkyvää leivosta en nyt pääse tarjoamaan, mutta olivat hienoja!

Maailmassa juhlitaan tänään satoja miljoonia isiä. Isänpäivä on tänään muun muassa Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Intiassa, Bangladeshissa, Kuubassa, Pakistanissa, Perussa, Ranskassa, Turkissa ja Zimbabwessa - siihen joukkoon mahtuu monen monta ja monenlaista isää. Jos mahdollisuutta on, tässä kaikille hyvä syy keittää isälle tai vaikkapa vain hyvän isyyden ajatusta juhlistaakseen tänään vaikka kahvit näinkin kansainvälisen tai vaikkapa sitten brittiläisen isänpäivän kunniaksi!

Tunnisteet: , , , , ,