Uudet tuulet puhaltavat kohti ihan odottamattomia seutuja

Lentsikkahommia on tiedossa.

Terveisiä Da Latista ja räkätaudin kourista. Olen nyt toista päivää ihan perinteisessä nuhataudissa, joten olemme ottaneet vähän rauhallisemmin istuksien kahvilassa. Toivottavasti tauti menee nopeasti ohi, että saan nukuttua ja pääsen jo pian uimaan. Tänään edessä on nimittäin bussimatka alas vuorilta rantakaupunki Nha Trangiin. Olemme lukeneet busseista netissä pelkkää pahaa. Tulossa näyttää olevan jonkin sortin elämysmatka, jota muistellaan vielä vuosienkin päästä. Pitäkää peukkuja, että ei tule liian jännää. Vuorelta on kuitenkin päästävä alas, jos matkaa meinaa jatkaa.

Kun vihdoin rauhoitumme pitemmäksi toviksi aloillemme, olemme innostuneet matkasuunnitteluun ja viettäneet aikaa vertaillen lentoja ja majoitusvaihtoehtoja. Vietimme varmaankin tunnin erästä lentoa varaten (Spring Airlines lentoyhtiöltä), kun sivulle rekisteröityminen onnistui ainoastaan kiinaksi. Itse lennon saimme sitten varattua englanniksi. Tai siis ehkä saimme. Lento näkyy maksettuna ja varattuna, mutta emme ole vielä saaneet siitä e-lippua. Miksi ostamme lippuja kiinaksi, kun matkan piti pikkuhiljaa mennä kohti Saigonia, voisi matkaa seurannut lukija ihmetellä. Matkatuulet ja lentokoneita lennättävät lohikäärmehenget ovat nyt täällä Aasiassa puhaltaneet purjeisiin sillä tavalla, että suuntaamme pian sekä tuttuihin ja turvallisiin että uusiin ja ihmeellisiin maisemiin. Saigoniin mennään pitemmän reitin kautta.

Suunnitelmamme oli alunperinkin toki laskeutua Da Latin vuoristomaisemista bussilla alas rannalle Nha Trangiin. Meidän kuvamme kaupungista perustui lähinnä kirjoihin, mutta kuppiloissa kuulimme puolitutuilta useampaan otteeseen, että Nha Trangia kutsutaan täällä Vietnamissa leikkisästi nimellä Nha Trangski. Rantakohde on siis nimenomaan venäläisten suosiossa siihen malliin, että siellä kuppiloiden nimet on kuulemma kylteissä kyrillisin kirjaimin ja rannalla on erikoista venäläisten liian pienissä uikkareissa poseeraamismeininkiä odotettavissa. Ei siinä mitään, Moskovan visiitillä kesällä minulle jäi siellä venäläisistä ihan positiivinen kuva, mutta kun emme Krabissa edes suomalaisten paikoissa viihtyneet niin on nämä paikallisten puheet otettava huomioon. Päätimme lopulta ennakkoluuloisesti näkemättä paikkaa rajoittaa visiittimme neljään yöhön. Meistä pohjoisen kansoista lomalla kuoriutuu välillä esiin ihme lomahirviöitä, britit mukaan lukien, joten paras olla varuillaan. Löysimme sieltä kyllä kohtuuhintaisen kehutun hotellin, jossa on allas. Kaikki ihan halvat olivat saaneet kamalan huonot arvostelut.

Nha Trangin hyviin puoliin näin jo etukäteen lukeutuu se, että sieltä pääsee lentämään pois. Olemmekin ottaneet tämän option käyttöön ja lähdemme oikein kansainvälisellä lennolla Hong Kongiin. Siellä olemme olleet viimeksi vielä Suomessa asuessamme 2006 ja tykkäsimme silloin kaupungista kovasti. City maisemien jälkeen repäisemme oikein kunnolla ja lennämme ihka oikeaan Kiinaan. Saimme nimittäin selville, että Kiinaan ei tiettyihin kaupunkeihin tarvitse oikeaa viisumia, jos on transit matkustaja ja on kaupungissa vain lyhyen aikaa. Yksi näistä kaupungeista on Chengdu ja Chengdussa on yksi asia ylitse muiden. Siellä nimittäin kiinalaiset tehtailevat pandoja palauttaakseen niitä luontoon ja turistikin voi maksusta käydä katselemassa nallemaista menoa tutkimuskeskuksessa. Nyt pitää vain pitää kukkaronnyörit siellä tiukasti kiinni, koska pientä pandaa pääsisi pitämään sylissä johonkin noin 200 euron kertahintaan per henkilö. Eettisesti ajatellen vauvapanda ei toivottavasti tuhottomasti tästä kärsi, mutta tarvitseeko niitä vauvoja nyt kaikkien retuuttaa valokuvan vuoksi? Voin kyllä uskoa, että tuollainen nallukka on varmaan aika pehmeä ja kiva, mutta haluaisin kuvitella olevani sen verran aikuinen, että keksin hyvät syyt miksi tuollaiseen ei ryhdytä, etenkään jos siihen palaa matkabudjetista tuollainen summa. Chengdua katselemme pandavisiitin lisäksi kolme yötä, joista ensimmäinen menee siihen, että saavumme aamuyöllä.

Toivottavasti tuo epämääräisesti varaamamme paluulento pois Kiinasta sitten myös oikeasti tapahtuu transit viisumin sallimissa rajoissa. Netistä jo tarkistelimme, että muut ovat lentoyhtiötä käyttäneet ja pienistä kummallisuuksista huolimatta ovat päässeet sinne minne piti. Meille se tarkoittaa tällä kertaa Bangkokia Thaimaassa. Muutama majoitus on vielä auki, mutta onneksi siksi, että mahdollisuuksia on niin paljon. Mennäkö viiden tähden hotelliin 30 punnalla vai halpaan peruspaikkaan kympillä? Päänvaivaa riittää matkasuunnittelussa ja valinnoissa. Yritämme vuorotella vähän. Kalliissa Hong Kongissa budjetoimme, kun taas halvassa Chengdussa päädyimme vähän parempaan hotelliin.

Bangkokista jatkamme viiden päivän jälkeen Siem Reapiin ihmettelemään Angkor Watin temppeleitä. Vielä on tarkoitus käyttää poistumisen sallivaa Vietnamin monikertaviisumiammekin tällä matkalla ja päätyä jollakin kuljetuksella Saigoniin. Selvittelemme sitten lopullisen reitin Kambodžasta lähempänä ajankohtaa. Jo nämä uudet suunnitelmat ovat tosi jännittäviä ja innostavia ja mukava sekoitus uutta ja tuttua. Joonas tosin jo nosti ilmoille huolen, että olen nimennyt matkakartan blogissa nyt Kaakkois-Aasia otsikolla. Pitäisikö nimi siis muuttaa, jotta ollaan tarkkoja? Tätä täytyy miettiä.

Pistetään nyt loppuun vielä päivän isoin ja kallein uutinen: lennot Suomeen on varattu heinäkuulle. Lähdemme matkaan Singaporesta 12. heinäkuuta. Saimme ehdottomasti halvimman diilin Qatar Airwaysiltä. He lennättävät meidät välissä Dohaan, jossa +Qatar kampanjan myötä saamme viettää 20 euroa/yö kaksi yötä Ritz-Carltonin luksushotellissa. Sieltä ilmastoidulla autolla Qatar Airways myös kyyditsee meitä katsomaan nähtävyydet, mutta varoittaa että ulkona ei sitten pahemmin voi olla, koska on todella kuuma (siis mahdollisesti reilusti yli 40 astetta). Doha ei muuten olisi matkasuunnitelmiini päätynyt monestakin syystä, mutta lento tulee paljon halvemmaksi. Luultavasti turismistamme maa ei kovasti noissa lämpötiloissa kuitenkaan hyödy. Siellä on arabisheikeille hieman eri hintatasot kuin meidän reppumatkamme shoppailubudjetti sallii.

Suomen kesään saavumme aamulla 15. heinäkuuta. Olisikohan siihen mennessä nuo Facebookissa näkyvät lumisateet jo loppuneet? Matkaa on siis jäljellä ennen Suomen visiittiä vielä pari kuukautta, johon mahtuu nyt jo lähitulevaisuudessa ihan erilaisia juttuja kuin tähän asti.



Tunnisteet: , , , , , , , , , , ,