Junalipun ostaminen Vietnamissa on helppoa!

Aseman edessä oli hieno juna. Sana ga tarkoittaa muuten aksenteista ja intonaatiosta riippuen muun muassa asemaa ja kanaa.

Kerrankin Vietnam tarjosi iloisen yllätyksen logistiikkamielessä. Ostimme nimittäin eilen valmiiksi junaliput Hueen ja ne sai ostettua kätevästi netistä ilman liian suurta kielimuuria! Osoitteessa dsvn.vn sijaitsee tämä hienous ja sieltä Britannian lippua klikkaamalla homman saa hoidettua tutummalla kielellä. Saimme valita sieltä ihan paikat ja kaikki ja sitten piti kipaista asemalle 24 tunnin sisään hakemaan liput, jotta varaus pysyy voimassa. Kaikkeen muuhun verrattuna Vietnamin rautateille (VR?) pisteet asioinnin helppoudesta.

Asemalle saapuessamme oli tiskejä auki kaksi tai kolme ja lisäksi oli ulkomaalaisille ihan oma tiski, jota kuitenkaan ei kukaan palvellut. Eräs miekkonen kovasti yritti siihen jonottaa, mutta ei siihen ketään tullut palvelemaan. Niinpä otimme vuoronumerot ja istahdimme joukkoon sekalaiseen vuoroamme odottamaan. Asiointi tiskillä meni hienosti ja saimme maksettua melkoisen kohtuullisen 82,000 dongia eli noin 3.3 euroa per pehmeä istumapaikka ilmastoidussa vaunussa. Näillä mennään sitten kolmaskymmenes päivä junailemaan.

Hattupäinen mies odottaa "foreigners exclusively" tiskillä. Telkkarista voi katsoa mainoksia vuoroaan odotellessa.

Ulkomaalainen tarvitsee muuten Vietnamissa junalla matkustaessaan passin numeronsa lippua ostaessa. Vietnamin valtio pitää silmällä meitä muukalaisia paitsi liikkuessamme kulkuvälineillä, myös yöpyessämme. Hotelleilla ja esimerkiksi AirBnB majoittajilla on vaatimus paitsi rekisteröityä ulkomaisten majoittajaksi myös rekisteröidä jokainen majoittuja heidän saapuessaan. Majoittajan pitäisi siis tarvita asukkaan passi saapuessa. Jos rekisteröintiä ei tee, jäädessään kiinni majoittaja joutuu maksamaan paikallisesti tuntuvat sakot. Rekisteröinti ja sen puute ovat kuitenkin nimenomaan majoittajan ongelma, eivät matkaajan. Junalla matkustaessa lippu on samoin sitten matkustajaan sidottu ja sisältää passin tiedot.

Vaihtoehtona junamatkalle Hueen olisi ollut taksi hienoja vuoristoreittejä tai bussi, mutta ensimmäinen kustantaa huomattavasti enemmän kuin juna. Junamaisematkin ovat kuulemma hienoja, koska rata kulkee rannassa. Katsellaan niitä tässä muutaman päivän päästä ja jos on hienoa niin kerrotaan siitä sitten lisää.

Suomesta on kuulunut sellaista palautetta, että ei saa pelotella sensuureilla ja muilla oudoilla jutuilla, joten lisätään tähän loppuun vielä, että tilannehan on täällä sen ja muidenkin asioiden suhteen höllentymässä ja parempaan päin eikä täällä olla lainkaan samanlaisen muurin takana kuin Kiinassa. Olinpa jopa kuulevinani jostain uutisista, että vedonlyöntikieltoa oltaisiin kiinalaisten turistien takia höllentämässä. Päällä ei siis ole mikään erikoistilanne. Tuolla rannassa kelluu kyllä juuri nyt hieno moderni sotapaatti, joka nähtävästi ihan rutiinihommia siinä hoitelee. Turvassa siis ollaan. Ei pääse merihirviöt tai Trumpin armadat yllättämään. Vai oliko nämä juuri niitä pelotteluja? Hups.

Emme me toki pelkästään ole junalippuja ostaneet. Tänään pääsimme vihdoin Mỹ Sơnin retkelle oikein turistimeiningeillä oppaan matkassa. Opas oli yllätys, koska luulimme tilanneemme kuljetukset paikanpäälle ja pois sekä sisäänpääsyn. Hieman saimme pakoilla, että saimme rauhassa katsella paikkoja, sillä opas ei meitä halunnut päästää silmistään. Vietnamin lippua piti seurata tarkasti ja meillä oli oikein ryhmällä mahtipontinen nimi: team Vietnam. Tämä opas oli sellainen hauska pieni mies, joka aloitti jokaisen uuden asian sanomalla "Excuse me" ja kertoikin ihan itse meille olevansa komea sekä puhuvansa hyvää englantia. Ihan mukava kaveri pieninä annoksina, mutta monen tunnin reissussa olisi voinut olla vähän omaakin aikaa tällaiselle seuramatkoihin erikoistumattomalle. Kirjoitan Mỹ Sơnista ja Đà Nẵngin champa museosta vielä ihka oman postauksen kuvineen kunhan olen summaillut Đà Nẵngin kaupungin, Marble Mountainin reissun ja ruokatarjoilut ensin yhteen tässä seuraavan muutaman päivän sisään. Katsotaan nyt, mitä tässä ehtii, kun torstaina uima-altaallinen majoitus kutsuu!

Team Vietnam oppaan kanssa ihmettelee pommin aiheuttamaa kuoppaa.

Tunnisteet: , , , , ,